177 четения

Димитър Солаков представя пространствена инсталация за бъдещето

ТВОРБАТА СИ FUTURE-SELVES ПРЕДСТАВЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ХУДОЖНИКЪТ ДИМИТЪР СОЛАКОВ. Неговата инсталация вече е експонирана в новата галерия на ул. „Иван Вазов“ и ще остане там до 5 февруари.

Пространствената инсталация на Димитър Солаков се състои от акварелни рисунки и фигура, създадена на 3D принтер. Тази фигура заема централно място в експозицията, която ни пренася в едно хипотетично бъдеще, когато светът е мръсен, токсичен и различен.

Димитър Солаков от няколко години живее заедно със семейството си в с. Вонеща вода. Завършил е фотография в Нов български университет и в работата си често използва различни медии и изразни средства, комбинира материали и експериментира с пространства и идеи. Участвал е в международни изложби в Австралия, Австрия, България, Еквадор, Китай, Сърбия, Холандия и др.

Изложбата на Димитър е част от проекта „1m2 изкуство“ на екипа на пространството за културни и социални събития „ТАМ” във Велико Търново. Младите хора за трета поредна година представят артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв. м. Проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда. През 2021 г. общо шестима артисти ще участват в инициативата, подкрепена и от програмата „Визуални изкуства” към Министерството на културата.

„ТАМ” отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. Галин Попов, който е в основата на „ТАМ”, и неговите колеги представят съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социалния живот на града, алтернативни образователни модели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *