520 четения

Пострадали заради снега напълниха ортопедията

27 ДУШИ С ФРАКТУРИ И КОНТУЗИИ ОТ ПАДАНЕ СА ПОТЪРСИЛИ ПОМОЩ В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ от началото на големия снеговалеж във вторник до четвъртък на обяд. 2/3 от тях са хоспитализирани в ортопедичното звено заради по-тежки счупвания на кости. Здравните специалисти трябвало да се справят с голямо разнообразие от случаи, включващи фрактури на ръце, крака, тазобедрени стави, подбедреница, глезени и т.н.

Въпреки че потокът от пациенти към ортопедията рязко се увеличил, все още има свободни легла. Очаква се обаче тепърва да нараства натовареността на екипа в структурата, тъй като според родните синоптици през следващите дни областта ще бъде скована от арктически студ и ще попадне в оковите на нов снежен плен. Това от своя страна ще доведе до образуването на опасни поледици.

Здравните специалисти съветват в такива условия дамите да забравят временно за високите токчета, а представителите на третата възраст да избягват излизанията, тъй като при тях евентуална фрактура може да се окаже дори пагубна.

За отчетения период минусовите температури не са причинили обостряния на състоянието на пациенти с хронични сърдечносъдови заболявания, които да постъпят в кардиологичното отделение.

Няма и случаи да хора, потърсили медицинска помощ заради измръзвания на крайници.

Медиците припомнят, че студеното време е опасно за хора с хронични белодробни заболявания, страдащи от кожни проблеми и екземи, псориазис и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *