8767 четения

„Пътят на смъртта“ и клатещ се мост на входа на В. Търново стоят в проект още от соца

Хиляди български и чужди шофьори се надяват премиерът Борисов да предвиди пари за Присовските завои

 

ПОРЕДНОТО СИГНАЛНО ПИСМО ДО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ЗА ПЛАЧЕВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЮЖНИЯ ВХОД НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПЕЧАЛНО ИЗВЕСТНИТЕ ПРИСОВСКИ ЗАВОИ, Е ИЗПРАТИЛ КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ДАНИЕЛ ПАНОВ. Темата е била поставена от него и лично пред премиера Бойко Борисов по време на последното му посещение в града. Реконструкция на най-лошия пътен участък в областта е била предвидена още в края на соца, но така и не е реализирана и досега, а ремонтът стои в проект близо 35 години, независимо че южният вход на старата столица поема и международния трафик по направлението Турция – Румъния наред с националния от Южна към Северна България, както и локалните пътуващи. По официални данни в района на Присовските завои за последните две години са станали близо 50 катастрофи с 11 ранени, отпреди са регистрирани и няколко смъртни случая, а отломките от катастрофите стоят край мантинелите, без някой да си прави труда да ги чисти, защото се появяват нови и нови. Заради множеството инциденти, някои от които с фатален край, отсечката е известна и като „Пътят на смъртта“. Неотдавна жители на Велико Търново, Дебелец, Килифарево, Присово и още няколко населени места събраха над 4000 подписа с настояването да се ремонтира пътят, но смените на министри в МРРБ и разразилата се пандемия явно попречиха на конкретните действия от страна на властимащите. „Борба“ разбра, че последната концепция за участъка е да се прекрои и пътният възел през неизползваемия язовир „Вятъра“, като пътното легло се оформи по права през дерето с насип. Част от бившата водна площ също ще бъде използвана, а в нея може да се вложи и пръстта от изкопите за новия път. За неотложен ремонт плаче и мостът над Янтра до бившия хлебозавод, който се клати, а още в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството президентът Росен Плевнелиев го посочи като един от 5-те най-опасни в страната.

ЗА ПОСЛЕДНО ПРОЕКТ ЗА ЗАВОИТЕ Е ЗАПОЧНАТ ПРЕЗ 2009 Г., КАТО ТОГАВА Е ИЗЧИСЛЕНО, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВАТ 5 МИЛИОНА ЛЕВА. Сумата обаче не включва идеята за нов мост до хлебозавода, който да облекчи трафика, защото сегашното съоръжение е в аварийно състояние.

Първият план за нов възел тук пък е още от преди двайсет години, когато премиер е Иван Костов, а областен управител Константин Дочев. Правителството осигурява тогава средства за дозавършване на Южния пътен възел и логично проектира нов, по-малък възел, който да се оформи с моста над реката и да фиксира новите подходи към промишлената зона и кв. „Чолаковци”, няколкото предприятия, включително завод „Терем-Ивайло”, хлебозавода и Мелница „Търново” и да оправи трасето между старата столица, Дебелец и Прохода на Републиката.

Проектът обаче остава само на книга, тъй като никой не се наема да осигури нужните около 20 – 25 млн. лв.

ПРЕДИ 7 ГОДИНИ УЧАСТЪКЪТ Е ПРЕПРОЕКТИРАН С НОВ МОСТ. Ремонтът предвижда ново изправено трасе вместо завоите с обратен вираж от разклона за Дебелец, нов железопътен мост, какъвто и пътната агенция предвижда, както и втори мост над Янтра с голям и удобен пътен възел в посока „Чолаковци“, Южна и Западна промишлена зона, както и към обходния път на старата столица, както и прекия между областния център и Габрово. За да се случи това обаче, са нужни средства, а решаването на проблема е в ръцете на правителството.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “„Пътят на смъртта“ и клатещ се мост на входа на В. Търново стоят в проект още от соца

 • 16.01.2021 в 15:59
  Permalink

  Наистина нуждата от такъв ремонт е много наложяща. Дано мостът издържи и да не стане белята преди да бъдат чути молбите на Кмета. На разклона за Чолаковци, преди моста трябва да се направи кръгово, толкова е натоварено това кръстовище.

  Отговор
 • 17.01.2021 в 13:59
  Permalink

  Ако другарката Нинова стане премиер, ще има да чакаме още 30 години за този участък.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *