3121 четения

След като „Борба“ писа: Благодетелят Христо Атанасов изпрати пари на бедстващите в Атина търновки

ХРИСТО АТАНАСОВ, КОЙТО Е ПРЕВЪРНАЛ ДОМА СИ В ЛЕДЕНИК В ПРИЮТ ЗА НЕСРЕТНИЦИ, ИЗПРАТИ 500 ЛЕВА НА ДВЕТЕ БЕДСТВАЩИ ТЪРНОВКИ В АТИНА. Благодарение на неговия изключителен жест, Генка Кушева и дъщеря й ще могат да се приберат във Велико Търново. Освен парите Христо Атанасов е готов да предостави къщата си в Дряновец на двете жени, за да могат те да си стъпят на краката, когато се завърнат в България.

„Малко преди Нова година двама приятели ми пратиха пари – 1200 лв. общо. Платих задължения, с 200 лв. посрещнахме с моите хора Нова година и ми останаха 600 лв. Борчове аз винаги ще имам, но сега точно имаме продукти, имаме какво да ядем и реших, че тези пари на нея й трябват повече“, казва Христо Атанасов.

ТЪЖНАТА ИСТОРИЯ НА ГЕНКА КУШЕВАИ ДЪЩЕРЯ Й ИЗЛЕЗЕ ВЪВ ВЧЕРАШНИЯ БРОЙ НА В. „БОРБА“ и само няколко часа по-късно двете жени получиха възможност да се върнат у дома си. „Думи нямам да кажа колко сме благодарни и двете. Вече два пъти говорих с този човек и още не мога да повярвам, че ни се случва нещо толкова хубаво и че сме спасени“, през сълзи признава Генка.

Тя е в Атина от 1994 г. Заминала за повече пари, с които да може да отгледа двете си дъщери. За 26 г. в Атина е била и преводачка в съда, и реклами е произвеждала, чистила е къщи, грижила се е за деца, работила в пицарии. През 2013 г. обаче я диагностицирали с рак на гърдата. Претърпяла е две операции и химиотерапии, но заради усложненията от тежкото заболяване вече не може да работи. Това я изхвърля от осигурителната система в Гърция и от няколко месеца тя и дъщеря й бедстват в Атина.

Генка вече е говорила с фирмата, която поддържа автобусната линия до България, и двете с дъщеря й ще могат да се приберат следващата неделя.

„Ето затова пратих парите. Защото те са изпаднали в безизходица и не мога да си представя, че две жени ще останат на улицата. На мен пари винаги ще ми трябват. Тези ги бях прибрал за черни дни, но когато прочетох историята на Генка, сърцето ми се скъса“, признава Христо Атанасов, който миналата година стана герой в поредицата на в. „Борба“ „Истории за силни хора“. Той вече 30 години се грижи за непознати хора и несретници, които сами не знаят как да се грижат за себе си. Прибира ги от улицата, приема ги, изпратени от социални грижи, приютява ги, когато сами почукат на вратата му. Строи им къщи, готви им, осигурява им работа, за да имат пари за най-нужните хранителни продукти, издържа ги, за да завършат поне средното си образование, води ги по лекари и операции, погребва, венчава и се пада дядо на няколко доведени внуци. Прави това от 1990 г., но казва, че го прави сякаш цял живот. И за всичките тези години е бил единственият шанс за оцеляване на около 1000 души. Заради всички тях няколко пъти е губил всичко, затъвал е, фалирал е и сам е нямал какво да яде. Някои от несретниците му са били истинска енциклопедия и за тях той може книги да напише, за някои не иска да си спомня. Но въпреки разочарованията и лошотията, с която се среща, не иска да се отказва от мисията, на която се е посветил.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *