13756 четения

Цели бизнеси на тезгяха. Продават изба с лозя за 1,6 млн. лв., общинския лоби бар за 370 хил. евро, птицеферми и заведения

Коронакризата принуди стотици предприемачи да затворят или да се освобождават от активи

 

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА МНОЖЕСТВО ХОРА ПРОДАВАТ ЦЕЛИ БИЗНЕСИ ЗАЕДНО С РАБОТЕЩИТЕ В ТЯХ, ПОКАЗА ПРОВЕРКА НА „БОРБА“ ПО АКТУАЛНАТА ТЕМА. На тезгяха са над 100 фирми в целия регион, опериращи в различни сфери, но преобладават заведения и хотели, които доскоро се пукаха по шевовете, както и търговски обекти с различно предназначение. Две къщи за гости в Еленския Балкан за по 39 хил. евро са едно от актуалните предложения. В старата столица за продан е изваден и бизнес за дистрибуция с фермерски и здравословни продукти. Цената е 45 хил. лв., а фирмата има готови пазари както в старата столица и района, така и в Плевен. За 68 хил. лв. се продава и дружество заедно с всичките му активи за производство на биоматочина. 14 дка от суровината е засята преди три години, а в исканата сума влиза и договор за наем на земята, както и контракти за изкупуване на готовата продукция и всичко необходимо за солидни добиви. Според сегашния собственик инвестицията се изплаща за 2 години. Животът на маточината пък е 5 години.

330 хил. евро е предложението за цех за кулинарна продукция в старата столица заедно с цялото му оборудване и складове. За 69 хил. евро пък мераклиите да се занимават с птицевъдство могат да си купят действаща птицеферма с капацитет 12 000 пилета. Налични са всички сертификати за износ в рамките на ЕС. Фирмата е регистрирана по ДДС и дава възможност за кандидатстване по европейски програми за подпомагане на птицевъдството. Фирмата е с чисто досие, без никакви финансови задължения, оферират притежателите й.

ЗА 375 ХИЛ. ЛВ. СЕ ПРОДАВА ОВОЩНА ГРАДИНА С ПЛОЩ 118 ДКА В ЗЕМЛИЩЕТО НА С. БЯЛА РЕКА, ОБЩ. СУХИНДОЛ, ОБЛ. ВЕЛИКО ТЪРНОВО. До нея има прокарано електричество, напояването се извършва от силовия канал на яз. „Ал. Стамболийски”, което е голямо предимство – винаги има вода. Реколтата варира между 230 и 350 т в зависимост от годината. Обектът се продава заедно с цялата техника – 2 трактора, ремарке за трактор, 2 пръскачки, мулчер, моторна фреза, бус за разнос на продукция. Също така включва двуетажна къща в с. Бяла река, ремонтирана, с канализация, построена вътрешна баня с тоалетна, двор 630 кв. м. Има започната процедура за регистрация на обекта за биоземеделие. Основните сортове са „Грени Смит”, „Прима”, „Мелроуз”, „Виста Белла”, „Айдаред”. 1,6 млн. искат за винарска изба в село Камен, в която се правят качествени бели и червени вина, заедно с над 12 000 кв. метра лозя и годишно производство от 800 – 900 хил. литра. В нея се произвеждат вина с регистрирана в патентното ведомство на Република България търговска марка „Камен”, както и обикновени трапезни бели и червени вина.

През 2005 г. е създаден масив от лозови насаждения с площ – 300.74 дка, които се намират на около километър от избата. Засадени са три сорта лози – „Каберне совиньон”, „Шардоне” и „Рубин”.

В избата работят 6 души, подсигурени са и сезонни работници има и селскостопанско летище. 70 хил. евро пък искат за цех за екобрикети, а 200 хил. лв. за фотоволтаичен парк в еленското село Ивановци. Заради кризата в момента се продават над 10 ресторанта. Сред тях изпъква популярният лоби бар на Община В. Търново. Исканата цена за него е 370 хил. евро, а договорът за наем на едно от най-печелившите местни заведения е за още 6 г., показа наша проверка.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *