Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Турска баня и подземен ресторант правят в къщата на последния бей на Велико Търново

 

Горнооряховчанин, живеещ в САЩ, възражда Бейската къща, строена през далечната 1864 г.

 

ПОДЗЕМЕН РЕСТОРАНТ НА ДВЕ НИВА И ТУРСКА БАНЯ С ХОТЕЛСКА ЧАСТ ДАВАТ НОВ ЖИВОТ НА ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ И ИЗВЕСТНИ СГРАДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – БЕЙСКАТА КЪЩА. Изключително сложния проект реализира горнооряховчанинът Борис Благоев, който живее в САЩ. Той е закупил имота неотдавна и го възстановява, като същевременно запазва характерната визия, информираха от строителната дирекция на Община В. Търново. Именно това определя и сложността на начинанието, защото подстрояването и адаптирането на новите обекти към съществуващия паметник на културата изискват колосални средства и майсторство. Бейската къща носи името на собственика си Кончашооглу бей, който е последният турски управник на Велико Търново до 1877 г. Правена е десетина години по-рано – през 1864 г., а след Освобождението я откупува родът Парашкевови. От 2000 година насам колоритната сграда, разположена на ул. „Читалищна“ в съседство на музей „Възраждане и Учредително събрание”, смени неколцина собственици, включително и бившия народен представител Димитър Йорданов. Неин собственик за кратко срещу 368 хил. лв. бе и бизнесменът Красимир Калчев, който също я препродаде на настоящия й притежател.

ДЕ ФАКТО ДВОРЪТ НА БЕЙСКАТА КЪЩА Е ИЗЦЯЛО ИЗДЪЛБАН, ЗА ДА СЕ ОФОРМИ РЕСТОРАНТЪТ С 20 МЕСТА, както и рецепция за хотелската част и спа център с турска баня.

Уникалната конструкция е проектирана така, че де факто покривът на зоната за релакс ще е основа на открита градина и двор, през който ще се влиза в Бейската къща. Подобно нещо досега не е правено в региона ни, коментират запознати.

ремонтите текат вече близо две години и по план трябва да приключат през настоящата.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Турска баня и подземен ресторант правят в къщата на последния бей на Велико Търново

 • Браво нямаме търпение да го посетим. Велико Търново трябва да оформи като туристически център хората да идват, да се забавляват или провеждат бизнес срещи, а защо не и международни. За това са необходими и 5 звездни хотели. Интерхотела е идеален за това.

  Отговор
 • Красимир Калчев – бизнесмен ? . Странни работи или не проверени новини ако става дума за някогашния данъчен служител .Просто лицето се присламчва около бизнесмени.

  Отговор
  • Става въпрос за друг човек. В града ни има много хора с това име.

   Отговор
 • Двора може и да имитира градина, но няма да се върнат уникалния дрян и череша, които растяха, когато там беше НИПК – Националния институт за паметници на културата.

  Отговор
 • Той ако е успял в Америка,, та ще дойде да влага тук стредств и време ли?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *