116 четения

Влияят ли ваксините на новите щамове на коронавируса

Нито една от откритите досега мутации на коронавируса не влияе на ефикасността на съществуващите ваксини срещу Ковид-19, предаде ТАСС.
Агенцията цитира думите на водещия специалист по разработването на руската ваксина „Спутник V“ от центъра „Гамалея“ Фьодор Лисицин.
„Засега никоя от констатираните мутации не показва, че вирусът е изменил стратегията си за проникване в клетката, че са се изменили белтъците от короната му, въз основа на които са разработени антителата на съществуващите ваксини“, заяви Лисицин.
Според учения тъй-нареченият британски щам на коронавируса е бил първата сериозна мутация, която принципно се отличава от онзи щам, с който започна пандемията. „Но важното в случая е тва, че при него не се наблюдават разлики в действието на ваксината, а има само разлики в скоростта на заразяването“, подчерта Лисицин.
„Мутациите са случаен процес, някоя може да се състои в този момент, и ние да не знаем за нея. Но на практика ние не сме открили нито една мутация, която радикално да промени представата ни за коронавируса“, каза в заключение ученият.
По-рано беше съобщено, че в Русия са били регистрирани 1500 мутации на патогена, но те не влияят на хода на заболяването.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *