192 четения

Проф. Иван Станков спечели голямата награда „Хеликон“

 

ПРОФ. Д.Н. ИВАН СТАНКОВ СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ХЕЛИКОН“ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ПРОЗА С КНИГАТА СИ „ИМЕНА ПОД СНЕГА“. Преподавателят във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е получил признанието на цялото жури, в което са работили проф. Алберт Бенбасат като председател, Яница Радева, Пепа Витанова, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски.
„Орлето на Хеликон“ е едно от най-престижните литературни отличия в България и за приза бяха номинирани общо 12 автори с техните книги, издадени през 2020 г. Проф. Станков получи статуетката в петък вечерта на тържествена церемония.
Ето и мотивите за връчването на „Орлето на Хеликон“ на писателя проф. Иван Станков, избран с пълно единодушие. „В книгата „Имена под снега“ няма патос, няма словесни украшения, нито характерното за мнозина днешни автори многословие, всичко е премерено, овладяно е с виртуозно, дори „музикално“ майсторство. Тук има много човешкост, има съпротива срещу затрупването на паметта под снега на безразличието и забравата. От своя страна, тази съпротива е проектирана на фона на един висок носталгичен апотеоз, който авторът постига при вглеждането в нашите човешки загуби.“
Великотърновското издателство „Фабер“ пусна на пазара романа „Имена под снега“. Тази книга на Иван Станков е продължение на „Спомени за вода“ и „Улици и кораби“, които също са дело на издателство „Фабер“. Героите и в трите сборника са едни и същи, но някои от тях в „Имена под снега“ вече живеят в големи европейски градове. Историята на всички започва в крайдунавско село, което в края на първата книга загива. Във втората част от триптиха същите герои живеят в крайдунавски град, който също загива в потоп. Затова голяма част от тях стават емигранти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *