1892 четения

Тотко Тотев следва мечтата си да бъде прокурор без компромиси

Щастливото семейство на говорителя на най-голямата районна прокуратура има троен празник на Антоновден

 

Тотко, Антони и Антоанета празнуват имен ден заедно.

ГОВОРИТЕЛЯТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА, която от тази година обединява още няколко в областта, стана известен наскоро с обвинението срещу престъпното трио, оставяло паркирани луксозни коли на трупчета. 42-годишният магистрат Тотко Тотев следва от години мечтата си да бъде безкомпромисен към тежките престъпления и техните извършители и се чувства щастлив от това, което прави в името на справедливостта. Той е винаги усмихнат и любезен, не е мълчаливец, но това е неговото прикритие, защото не губи дела и е вкарал доста бандити в затвора.

ТОЙ Е ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЗАВЪРШИЛ ЕЛЕКТРОТЕХНИКУМА И Е СЛУЖИЛ ВОЙНИК В СЛИВЕН. Завършва право във ВТУ. През 2005 г. с диплома в ръка започва да си търси работа, но има и личната амбиция да научи тайните на доброто разследване. Заради това става разследващ полицай след конкурс в Транспортна полиция, която сега е поделение на жандармерията. Работи като разследващ полицай и в управлението на МВР в Горна Оряховица и през 2014 г. печели конкурс за прокурор във Великотърновската районна прокуратура.

„Защо станах разследващ полицай и прокурор ли? Колкото и клиширано да прозвучи, ме мотивира работата в полза на обществото, която се изразява в борба и превенция срещу престъпността. Предизвикателството да се разкриват тежки умишлени престъпления също съм приел като следване на мечтата си. Тази работа обогатява юридическите ми познания. Работя в чудесен екип и имаме прекрасни колегиални отношения, което е много важно за мотивацията и вдъхновението. В тази връзка съм благодарен на моите колеги Валентина Годжова, районния прокурор Тихомир Шабов, бившата председателка на съда в Г. Оряховица Павлина Тонева, която всъщност ме насочи да започна в МВР, и на Николай Бочев, който сега работи в прокуратурата в Бургас. Също е много важно удовлетворението от добре свършената работа и това всъщност може да бъде едно обикновено „благодаря” от страна на пострадалите и жертвите на престъпление…”, разказва прокурор Тотев.

СПОМНЯ СИ КАК ГО Е ТРОГНАЛА ВЪЗРАСТНА ДАМА, КОЯТО МУ БЛАГОДАРИЛА С КАРТИЧКА ПО КОЛЕДА. Тя била набедена в имотна измама, но после се превърнала в потърпевша от схемата. Имало жалба срещу 80-годишната жена, но Тотко Тотев успял да установи, че всъщност историята е точно обратната и измамената е старицата. Магистратът казва, че точно заради такива човешки благодарности си струва да работи тази професия. Той има и доста други отлични резултати в работата си.

Припомня историята на разкрит случай на проституция в старата столица, в който е замесен полицейски служител. Установено било, че се занимавал и с детска порнография, телефонни измами, тежки грабежи и други. Има и един куриоз в практиката му – работил по кражба на лека кола, но без да знае, че тя е на домоуправителката в блока, в който живее във В. Търново. Кражбата е разкрита и той установява, че това е домоуправителката, при връщане на возилото. Прокурорът казва, че най-тежките престъпления обаче са изнасилванията и опитите за такива, посегателствата върху имуществото на хората. В кариерата си има и една осъдителна присъда за шантаж по време на избори и купуване на гласове по време на изборна кампания. Тотко Тотев споделя още, че се гордее с доста негови дела и това не бива да звучи нескромно, защото желанието за растеж в кариерата е естествена човешка черта. И пак припомня за отличната работа при разбиване на престъпното трио, което оставяше коли на трупчета, без гумите и джантите. Сега тримата апаши били възстановили всички щети от петте кражби и ако полицията не бе разбила групата, тя е щяла да продължи.

ТОТКО ТОТЕВ Е ЩАСТЛИВ БАЩА НА МОМЧЕНЦЕ, А С ЖЕНАТА В НЕГОВИЯ ЖИВОТ СА заедно от 20 години. Тя се казва Антоанета Богданова, но двамата нямат брак. На шега прокурорът признава, че би й предложил, ако се появи и второ дете. Тя била студентка по балканистика във ВТУ, когато се запознали, и също е от Горна Оряховица. Сега Антоанета работи в сферата на счетоводството, след като е завършила и „Счетоводство и контрол” след дипломата по балканистика. Антони Тотев е на 2,5 годинки. Тримата имат имен ден на Антоновден и  празнуваха „три в едно” на 17 януари. За не много често срещаното име Тотко прокурорът казва, че е кръстен на дядо си Тотю. Не само той, но и родителите на магистрата са добри и обикновени хора, казва той и допълва, че от целия си род е наследил добро възпитание и любов към книгите. Хобито му е да пътуват из страната и особено да ходят на море. За него парите, дадени за книги и пътешествия, никога не са дадени напразно.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *