657 четения

Намаляват заразените с COVID-19 в региона

Заболеваемостта падна до 85 на 100 000 души, гоним жълтата зона по инфектирани

ТРАЙНА ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ НАМАЛЯВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 СЕ НАБЛЮДАВА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. За периода 4 – 17 януари е отчетена заболеваемост от 85,1 на 100 хил. души население. Това се причислява към оранжевата зона по инфектирани, чиято долна граница е 60 заразени на 100 хил. души.

В понеделник новите диагностицирани са само двама. Коронавирусът е разболял общо 4655 души, а 4033 са излекуваните.

Сред активните случаи са тези на 9 медицински специалисти – четирима от тях са лекари, четири медицински сестри и един санитар.

С инфекцията се борят към началото на седмицата и двама учители и един ученик, информират от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

СЕРИОЗНО Е НАМАЛЕН НАТИСКЪТ КЪМ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТТА. В болници са настанени 57 пациенти с COVID-19, а в домашни условия се лекуват 254. След като вече са възстановени плановият прием и плановите операции, се очаква скоро да бъдат намалени и разкритите легла за инфектирани. Това ще даде възможност трансформираните отделения да се върнат към първоначалния си профил и повече хора да получат необходимата терапия. Приемът обаче ще става след PCR тест за сметка на държавата.

В понеделник здравните власти съобщиха за поредна жертва на заразата – 85-годишна жена. С нея броят на починалите достигна 311.

Въпреки понижената заболеваемост все още във всички общини в региона има инфектирани. Най-много са случаите в община Велико Търново – 108, следва Свищов със 70 и Павликени с 47.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *