Здравният министър осигурява 2,6 млн. лв. за нов корпус на белодробната болница във Велико Търново

 

Проф. Костадин Ангелов на изненадваща среща с персонала на „Д-р Стефан Черкезов“ и кмета Даниел Панов

 

ДЕН СЛЕД КАТО ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ УЧАСТВА В СРЕЩА В РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, посветена на ваксинацията срещу коронавирус, посети инкогнито МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, научи „Борба“. Той е провел разговор с изпълнителния директор на болницата д-р Стефан Филев, а после е разгледал условията за работа в Спешно отделение. Проф. Ангелов потърсил мнението и на екипа, който бил на смяна, относно бъдещи инвестиции и подобрения на най-натоварената медицинска структура в лечебницата. Обещал да направи необходимото, за да настъпят положителни промени в звеното след ремонтни дейности. Това е втората му неочаквана визита в МОБАЛ, след като за първи път пристигна в клиниката през август за среща с д-р Филев късно вечерта.

Здравният министър участва и в беседа с кмета инж. д-р Даниел Панов и управителите на общински лечебни заведения в старата столица. Шефката на специализираната респираторна болница „Д-р Трейман“ д-р Стела Денчева, ръководителката на Комплексен онкологичен център – д-р Мария Рачева, управителката на Центъра за психично здраве д-р Марияна Петрова и директорката на Центъра за кожно-венерически заболявания д-р Теодора Чолакова споделили проблемите, пред които са изправени, задълбочаващи се в условията на пандемия.

ВЪВ ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ КЛИНИКИ ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ СПЕЦИАЛИЗАНТИ И В ТАЗИ ВРЪЗКА ПРОФ. АНГЕЛОВ ПРЕДСТАВИЛ ПРЕД УПРАВИТЕЛИТЕ СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА МЛАДИ кадри, които да се обучават в по-малките болници. Тя е разработена на база тристълбово финансиране, включващо паричното участие от самите стационари, общината и държавата за заплати на специализантите. Успоредно с това се гарантират и общински жилища за младите лекари, а по думите на градоначалника в старата столица има готовност да бъдат определени апартаменти за тази цел.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР СЕ АНГАЖИРАЛ С НАМИРАНЕТО НА ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ИЗТОЧНИЯ КОРПУС НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“. За довършване на строителството на крилото са необходими 2 млн. лв., а за оборудване – около 600 000 лв. От години ръководството на лечебното заведение се надява на парична помощ за реализиране на зданието. Амбицията на управителката д-р Денчева е в новия корпус да бъдат разкрити отделения по детска пулмология и алергология, каквито не функционират на територията на областта. Чрез тях ще се затвори целият диагностичен и терапевтичен цикъл на дихателни заболявания и ще се даде възможност за медицинска помощ на повече пациенти от целия регион и от съседни населени места.

По време на срещата стана ясно, че се подготвя програма, по която общинските болници ще могат чрез общините да кандидатстват за финансиране на проекти за ремонт на сграден фонд и обновяване на оборудването. Необходимост от подобни инвестиции заявиха д-р Мария Рачева, д-р Теодора Чолакова и д-р Марияна Петрова.

Проф. Ангелов запознал присъстващите и с нова програма, даваща възможност на общинските болници да кандидатстват за финансиране на проекти за реновиране на медицинската инфраструктура и модернизиране на апаратурата. Интерес към нея заявили управителите на Комплексния онкологичен и Кожно-венерическия център и психодиспансера.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *