1479 четения

130 дни на първа линия срещу коронавируса прекара санитарката Ценка Кунчева

Медицинската работничка посрещнала 2021 г. в COVID отделение, което се превърнало в неин втори дом

 

11 ДЕЖУРСТВА Е ДАЛА В COVID ОТДЕЛЕНИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ САНИТАРКАТА ЦЕНКА КУНЧЕВА, което я вкарва в челната тройка на медицинските специалисти рекордьори на първа линия срещу заразата в болницата. Най-дългата й смяна, без да напуска звеното за лечение на пациенти с коронавирус, продължила цели 17 дни. Останалите й влизания при инфектираните били за времеви интервал от 8 до 16 дни. Така лека-полека COVID отделението се превърнало по неволя в неин втори дом. Ценка поема най-тежките ангажименти в структурата – да храни хоспитализираните, да сменя спалното бельо, памперси и подлоги, да дезинфекцира и да се грижи за хигиената на болните и на цялото отделение. Това обаче изобщо не й тежи, а и носи удовлетворение, защото е полезна на екипа и пациентите.

Ценка работи в търновската болница от почти три десетилетия. През всичките тези години била част от персонала на Първа хирургия, която през пролетта бе първото трансформирано звено в COVID отделение. Хоспитализирането на първия пациент с лабораторно потвърден коронавирус станало по време на нейна смяна.

„Старшата на отделението ми каза, че отделението става за лечение на COVID-19 и ме попита дали съм съгласна да вляза. Не ми отне много време да го обмислям. Рискувах, защото исках да видя какво е и не можех да оставя екипа“, споделя санитарката.

Казва, че не знаела какво да очаква в структурата, защото макар да е виждала много инфекции в отделението, това е ново заболяване, за което човечеството не било подготвено. Не крие, че срещнала много трудности, но изказва благодарност на д-р Константин Рашков – началника на инфекциозно отделение, който я научил как правилно да облича и съблича предпазните медицински облекла, как да работи без риск за здравето си и т.н.

НАЙ-ТЕЖКО Й БИЛО, КОГАТО НЯКОЙ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ НЕ УСПЯВАЛ ДА ПРЕБОРИ ЗАРАЗАТА. Трудно преживявала загубата и чувствала като свой близък всеки един от хоспитализираните. Въпреки солидния стаж зад гърба си и до днес продължава да преживява мъките и страданията на болните. Затова, макар да е особено неприятно обличането на медицинските скафандри, опитвала да остава възможно най-много време при пациентите.

„Болните оценяват всичко, което аз и екипът правим за тях. Тяхната благодарност е най-голямата награда за труда ни. Винаги съм много щастлива, когато виждам, че някой е успял да стане на крака и си тръгва от отделението здрав“, казва Ценка.

Спазването на противоепидемичните мерки обаче не й помогнало да се опази от вируса. След едно от дежурствата през есента дала положителен PCR тест. Преминала заразата без оплаквания и както си му е редът, останала в 14-дневна карантина. Веднага след края на изолацията се върнала да помага в COVID отделението.

На Нова година била в специализираното звено и празнувала с екипа. Постарали се да посрещнат подобаващо 2021 г.

„Организирахме си празнична трапеза. Наляхме си по едно пръстче вино в чашите за наздравица в 0:00 часа. Една колежка се беше постарала да приготви питка с късмети. Имахме сурвакници, с които отидохме при болните“, разказва жената.

Рекордьорката по COVID дежурства засега не е пожелала да се ваксинира срещу заразата. Казва, че ще се имунизира, ако тестът й за антитела, който предстои да си направи, покаже, че няма изградена защита срещу инфекцията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *