285 четения

69 медици от региона вече получиха две дози от ваксината срещу COVID-19

ЗАВЪРШИ ЦЕЛИЯТ ЦИКЪЛ ПО ИМУНИЗАЦИЯ С ДВЕ ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА PFIZER-BIONTECH ПРИ 69 ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ от региона. Други 77 медици пък са получили първата си инжекция с препарата от доставката на субстанциите в понеделник. Така общо 632 лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти и помощник-фармацевти от региона са обхванати от първата фаза на ваксинационния план.

Всеки, който бъде имунизиран, получава сертификат, удостоверяващ извършената манипулация. В документа се вписват личните данни на лицето, коя ваксина е използвана, от коя партида, номерът й, кой е сложил инжекцията и т.н. Сертификатът може да бъде проверен от смартфон чрез QR код, а освен това става част от електронното пациентско досие на имунизирания. Идентификацията е уникална и в случай че в бъдеще някои страни въведат ограничения и на граничните пунктове се наложи да се доказва, че пътуващите имат ваксина, може да се провери онлайн.

Междувременно заболеваемостта от коронавирус в региона продължава да спада и все повече клони към жълтата зона по инфектирани. За момента установените заразени са 66,2 на 100 000 души. Новите случаи в сряда са 14, с които общо достигнаха 4679.

56 души са настанени за лечение в болнични заведения, а 199 са на домашна терапия.

Битката със заболяването загуби още един мъж, на 69 години. Жертвите на инфекцията в региона са 314.

Обнадеждаваща е бройката на лицата, които са оздравели – 4110.

В класацията по общини най-много диагностицирани в момента има във Велико Търново – 84 души, а най-малко в Сухиндол – един болен.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *