4216 четения

Бившето топченге Йордан Дойнов е кмет на 7 села, вече има петима внуци и продължава да шие гоблени

61-годишният прочут борец живее от година постоянно в Керека

 

Кметският наместник на Керека Йордан Дойнов

БИВШИЯТ ЕМБЛЕМАТИЧЕН ПОЛИЦЕЙСКИ ШЕФ НА УПРАВЛЕНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ШАМПИОН и майстор на спорта по борба Йордан Дойнов сега е кметски наместник в Керека и се грижи за хората от 7 околни села. Откриваме го на вчерашния му рожден ден, когато чукна 61 г., на работното му място в Длъгня. Там е вторият му кметски кабинет, в който ходи във вторник и четвъртък. Приема поздрав за рождения си ден с обичайната усмивка и се шегува, че сега е „момче за всичко”. Преди повече от година той не можал да устои на предложението на дряновския кмет да стане местен управник в Керека, където от години има вила, а преди развиваше и бизнес във ферма за крави.

РОЖДЕНИКЪТ СПОДЕЛЯ, ЧЕ В ДРУГИТЕ ДНИ ОТ СЕДМИЦАТА е на основното си работно място в Керека. Във всичките селца по постоянен адрес живеят 70 души, а в Еленците е останал само един. Това, което му топли сърцето обаче, са младите хора, които стават все повече и живеят на село със семействата си. С така наречените „виладжии” хората в района стигат до няколкостотин. В Керека например, всяка вечер от работните си места в Дряново, Габрово и В. Търново се прибират над 100 души. В селото, което някога е било в Търновска община, по постоянен адрес има 15 души, но по настоящ те стават над 180 жители.

„Какво да кажа за кметуването – търсят ме за спрял ток, за липса на вода, за дупки по пътищата. В лютата зима сега нося хляб и продукти на възрастните и самотните, нося пенсии, качвам се с хората от почистването на трактора, но не го карам, за да видя къде се разрива и чисти. Мога да кажа, че от февруари м.г. постоянно към в Керека, рядко си ходя във В. Търново. Съпругата ми идва тук, децата и внуците също”, споделя Йордан Дойнов.

С четирима от внуците на юбилея си м.г.

ТОЙ ВЕЧЕ Е ЩАСТЛИВ ДЯДО НА ПЕТИМА ВНУЦИ, А НАЙ-МАЛКАТА красавица след по-малко от месец ще навърши една годинка, най-голямата внучка пък е в VII клас. Внуците са деца на сина Георги и на дъщерята Десислава, а кметският наместник е най-щастливият човек на света с това голямо и сплотено семейство. За съжаление, по време на неговото управление бебета в поверените му населени места не са се родили, няма и сватби. Работа също няма, а хляб се доставя в определени дни от седмицата и на определени места. Въпреки това при големия сняг и студ последната събота на пързалката в Керека е било пълно с деца, както в неговото детство, споделя още Йордан Дойнов.

Как му помага опитът от работата в МВР? По-лесно му е да контактува с хората, да изслушва и споделя техните болки и проблеми. И той, като всички, е мислел, че един кмет може доста неща. Но сега, когато е от другата страна на бариерата, осъзнава, че всъщност всичко опира до пари, каквито в бюджета на една малка община липсват. Независимо от грижите и нерешимите проблеми сърцето му топлят хората и това, което прави в момента.

ТОЙ Е ИЗВЕСТЕН С ХОБИТО СИ ДА ШИЕ ГОБЛЕНИ, КОЕТО ПРАВЕШЕ ОЩЕ ДОКАТО БЕ НА СЛУЖБА В МВР. Съвсем наскоро е привършил с бродирането на крепостта Царевец и сега се захваща с поредния гоблен. Вече е ушил 7 гоблена. Първият е „Детелини“ и той го довършил, след като Деляна се мъчила доста години с тази творба. После му харесало и се превърнало в негова страст. В колекцията си Йордан Дойнов има „Мадам Сиси“, „Воденицата на Буше“, „Мустанги“, „Мостът на Мостър“, култовият „Свети Георги“ и сега вече и хълма Царевец. Един гоблен му отнема по няколко години. „Свети Георги“ обещал за сватбата на сина си и го подарил на него и снахата Мая точно за светлия им празник. После дъщерята поискала „Мадам Сиси“ за новия им дом.

Той е сред полицаите и спортистите във Велико Търново, за които все още се говори. Допреди няколко години бе изкушен и от занимания с крави и производство на сирена в мандра, но с тази част от живота му вече е свършено. Той все пак уточнява, че никога не е бил съдружник в мандрата в Керека, а бил там само работник, макар преди повече от десетина години да бе в основата на нейното създаване.

 

Борецът Дойнов и част от неговите гоблени

ТОЙ Е МОМЧЕ ОТ СЕЛО В ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ И Е „ПРИСАДЕН” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

ВСЪЩНОСТ ЙОРДАН ДОЙНОВ И СЪПРУГАТА МУ ДЕЛЯНА СА РОДОМ ОТ СЕЛО Търничене край Стара Загора. На 17 г. започва да учи история във ВТУ, след като завършил „Олимпийски надежди“. След това идва във Велико Търново и остава тук завинаги.

„Аз съм момче от село, но обичах да се боря от малък, казваха, че имам талант. Харесаха ме и тръгнах нагоре след VIII клас на село. Станах студент като непълнолетен, защото съм тръгнал на училище една година по-рано. Като завърших основно образование, вече бях борец, републикански шампион. Отидох в Централно спортно училище „Олимпийски надежди“, където завърших средно. Илия Павлов ми е съученик и в спортните години бяхме приятели. После пак си останахме такива“, казва Йордан Дойнов. На 17 г. обаче няма как да влезе в казармата, но може да стане студент и го приемат история във ВТУ. Завършил и станал войник в спортна рота към ЦСКА. През цялото това време той е бил борец – става втори в Европа, втори в света, два пъти балкански шампион, много пъти републикански, дори и в казармата.

НЕ Е ХОДИЛ САМО НА ОЛИМПИАДАТА ПРЕЗ 1984 Г. В ЛОС АНЖЕЛИС. Тогава социалистическа България не пуска своите спортисти да отидат в Америка и прави паралелни олимпиади в соцстрани. Олимпиадата по борба е била в София, където той взема сребърен медал, но реално става втори и заслужил майстор на спорта… на несъществуваща олимпиада.

МЕЖДУВРЕМЕННО СТАВА ОФИЦЕР КЪМ СК „ЛЕВСКИ“ И ТРЯБВА ДА ИЗБИРА или да влезе в МВР, или да се занимава със спорт. Не му се е оставало в София обаче и става полицай. Вече е женен за Деляна, на 21 г., още в казармата. Така през 1984 г. става служител на МВР като състезател по борба. През 1987 г. спира състезателна дейност и се отдава изцяло на новото си поприще като полицай. Днес се шегува, че от „работа борец започва работа полицай“. Да се реши да влезе в тази система, „вина“ има Иван Топалов, който е бил председател на клуба по борба във В. Търново и шеф на полицията по онова време. Така старши лейтенантът направил своя избор. Другият вариант е бил да стане учител по история и физическо. Първото му работно място било в Ресен и отговарял за АПК като районен инспектор.

ОТ ПОЛИЦИЯТА СИ ТРЪГНА САМ И МЛАД ПЕНСИОНЕР ПРЕЗ 2007 Г. МАЛКО ПРЕДИ ТОВА обаче започнаха да го наказват за щяло и нещяло, защото се заговори, че го гласят за директор на Областната полиция. 47-годишният полицай напусна със сълза в окото, но без да каже лоша дума за МВР. Служи на това ведомство близо 20 години. Бе началник на Криминална полиция във В. Търново. После началник на управлението 5 години. Е, днес използва уменията си на общуване и изслушване на новата си работа в полза на обществото. Всъщност през целия си живот е правил точно това по един или по друг начин.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Един коментар за “Бившето топченге Йордан Дойнов е кмет на 7 села, вече има петима внуци и продължава да шие гоблени

  • 24.01.2021 в 17:19
    Permalink

    Голяма личност е за мен и като началник и като човек. Работил съм много години под негово ръководство и мога с чиста съвест да заявя , че такъв началник това районно няма да има и след 100 години. Жив и здрав да си Дака и да се радваш дълги години на желязно здраве и на внуци и правници.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *