26 четения

Популацията на западните пеперуди монарх е застрашена от изчезване

Броят на западните пеперуди монарх, зимуващи по крайбрежието на Калифорния, се е сринал рязко до рекордно ниско ниво, изправяйки популацията на оранжево-черните насекоми пред повишен риск от изчезване, предупредиха изследователи, цитирани от Асошиейтед прес.
Годишното зимно преброяване, осъществено от дружеството Xerces, регистрира по-малко от 2000 пеперуди – драстичен спад спрямо десетките хиляди, отчетени през последните години и милионите, които се скупчваха по дърветата от окръг Марин в Северна Калифорния до окръг Сан Диего на юг през 80-те години на миналия век.
Западните пеперуди монарх се отправят на юг от Тихоокеанския Северозапад към Калифорния всяка зима, връщайки се на същите места и дори на същите дървета, където се скупчват, за да се топлят. Обикновено насекомите пристигат в Калифорния в началото на ноември и се разпространяват из страната с идването на по-топлото време през март.
От източната страна на Скалистите планини друга популация на пеперуди монарх изминава хиляди километри от южната част на Канада и североизточната част на САЩ, за да прекара зимата в централната част на Мексико. Учените смятат, че популацията на източните пеперуди монарх е намаляла с около 80 процента от средата на 90-те години на миналия век, но спадът в числеността на западната популация е още по-драстичен.
Дружеството Xerces – неправителствена организация за опазване на околната среда, която се фокусира върху съхраняването на безгръбначните, регистрира около 29 000 пеперуди в годишното си проучване миналата зима. Година по-рано бяха преброени рекордно малко пеперуди монарх – 27 000.
Броят на насекомите тази зима е отчайващ. На някои емблематични за зимуването им места не е забелязана нито една пеперуда, докато на други броят им не превишава няколко стотици, отбелязват изследователите.
„По тези места обикновено се събират хиляди пеперуди и тяхното отсъствие тази година беше съкрушително за доброволци и посетители, които се стичаха с надеждата да зърнат впечатляващите струпвания на насекомите“, каза Сарина Джепсън от организацията.
Учените приписват отчайващо ниския брой на пеперудите монарх в западните щати на унищожаването на местообитанията по миграционния им път в резултат на заселване на територията, и повишеното използване на пестициди и хербициди. Заплаха за оцеляването на атрактивните насекоми е и глобалното затопляне, което нарушава миграционния и размножителния им цикъл.
Проучване от 2017 г. на Вашингтонския университет прогнозира, че ако не бъдат взети адекватни мерки за спасяването им и броят им намалее до под 30 000, пеперудите монарх вероятно ще изчезнат през следващите няколко десетилетия.
През декември миналата беше оповестено, че пеперудите монарх заслужават федерална защита съгласно Закона за застрашените видове, според администрацията на президента Доналд Тръмп. Стана ясно обаче, че оранжево-черните насекоми трябва да „изчакат на опашка“ зад 161 други вида, изправени пред по-непосредствени заплахи.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *