114 четения

Ето как да проверите дали имате здраво сърце

Искате да проверите колко здраво е вашето сърце? Нуждаете се единствено от хронометър и стълбище, твърдят учени от Европейското кардиологично общество. Според скорошно проучване, проведено от тях, времето, за което даден човек може да изкачи 60 стъпала, може да разкрие цялостното здраве на сърцето му и дори риска от сърдечно-съдово заболяване.

„В случай че ви отнеме повече от минута и половина, за да изкачите 60 стъпала, значи вашето сърце не е много добре и вероятно би било хубаво, ако се консултирате с лекар“, казва авторът на изследването д-р Хесус Петейро, кардиолог от университетската болница „Ла Коруня“.

Проучването на д-р Петейро е обхванало общо 165 души със симптоми на сърдечно-съдово заболяване. Всички те са били насочени за тестване на упражнения за сърцето. Всеки от тези пациенти се е изправял пред проблеми, включително болка в гърдите или задух, по време на натоварването. Целта на изследователите е била да проучат връзката между редовните ежедневни дейности (като изкачване на стълби) и лабораторните упражнения за сърдечно болни.

„Основната ми цел бе да се открие простичък и евтин начин за оценка на сърдечното здраве – казва д-р Петейро. – Това би могло да помогне на лекарите да насочват пациентите към по-обширни прегледи.“

Първоначално участниците в проучването са ходели или бягали на бягаща пътечка, като интензивността постепенно се увеличавала, докато не се изтощили. Изследователите измерили резултатите в метаболитни еквиваленти (METs), което разкрива връзката с нивото на смъртност. Колкото повече MET може да достигне някой, който се упражнява, толкова по-малка е вероятността за преждевременна смърт.

След като си починали между 15-20 минути, участниците се заели с изкачването на 60-те стъпала – без да спират и без да тичат. Оказва се, че хората, на които е било необходимо да изкачат стълбището между 40 и 45 секунди, са със средно между 9 и 10 METs по време на теста за упражнения. Авторите на изследването казват, че достигането до 10 METs по време на тренировка е свързано малък риск от смъртност (по-малко от 1% годишно).

От друга страна, пациентите, на които е отнело 90 секунди, са със средно под 8 METs. Това означава риск от преждевременна смърт от 2 до 4 процента всяка година или 30 процента за 10 години.

Изследователите са заснели също изображения на сърцето на участниците в групата, за да получат достъп до функцията на органа при стрес. Ако сърцето изглежда и работи нормално, докато тренира, това показва нисък риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *