378 четения

Атанас Качамаков от Лясковец е герой в роман – бестселър в САЩ, който се изучава в училищата

Творбата за нашенеца, работил в Холивуд в началото на миналия век, е наградена от Първата дама Елинор Рузвелт

 

НАСЛЕДНИЦИ НА СКУЛПТОРА ОТ ЛЯСКОВЕЦ АТАНАС КАЧАМАКОВ, ДОБИЛ ОГРОМНА ПОПУЛЯРНОСТ В САЩ, СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАПОЗНАЯТ БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ОБЩНОСТ С РОМАН, ПОСВЕТЕН НА НЕГО. Книгата се казва „Добри“, а нашенецът е главен герой в повествованието и илюстратор на изданието. Тя добива зашеметяващ успех в САЩ в началото на миналия век, изучава се от деца в американските училища, наградена е с престижни призове и става повод стотици хиляди жители на Страната на неограничените възможности да научат за България.

Наследниците на скулптора – Мирослав и Пламен Качамакови от Лясковец, заедно с фондация „13 века България“ правят опит да издадат романа и на български език. Преводът вече е готов и е станал факт благодарение на усилията на работещи в Историческия музей в Перник и младежкото списание „Кръг”. Поне 2500 лв. обаче ще са необходими, за да може литературният шедьовър да се появи по родните книжарници.

Историята на Атанас Качамаков бива увековечена в книга преди 80 години. Той се ражда през 1889 година, а майка му рано овдовява. Жената се надява синът й да поеме кърската работа, но се оказва, че момчето е благословено с дарбата да рисува. Тя решава да го насърчи в изкуството и му дава всичките си спестявания, за да учи в Художествената академия в София. Приет е в класа по скулптура на проф. Иван Лазаров и завършва успешно. През 1924 година заминава за Париж, а после тръгва да си търси късмета в САЩ. В Страната на неограничените възможности печели първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” от мрамор.

ПОСЛЕ СЕ УСТАНОВЯВА В ХОЛИВУД И СТАВА ХУДОЖЕСТВЕН ДИРЕКТОР. Работи за тогавашните суперпродукции „Бен Хур”, „Царят на царете”, „Елена от Троя”, „Ноевият ковчег”.

Неочаквано се ражда идеята за книга, разказваща за живота му. Една вечер в дома на Качамаков се събрали приятели и всеки трябвало да сподели своята история. Когато домакинът споделил премеждията и пътя си от Лясковец до Америка, писателката и журналистка Моника Шанън настояла да използва спомените му за написване на книга. Така през 1934 г. изданието излиза на бял свят и само месец по-късно печели вниманието на тогавашната Първа дама Елинор Рузвелт. Съпругата на президента оглавявала жури, оценяващо литературни произведения. Присъдили на книгата „Добри“ приза за най-интересна творба в САЩ за месец декември.

На следващата година второто издание на романа взима отличие на името на Джон Нюбъри за най-забележителен принос към американската детскo-юношеска книжнина за 1934 г.

Тогавашният български консул зад Океана уведомява БАН за неочаквания успех на изданието, но новината преминава безславно и книгата така и не излиза у нас. Надеждата на наследниците на Качамаков и фондация „13 века България“ е да възродят спомена за родния творец, макар да са минали толкова много години от дебюта на романа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *