У нас

Безопасна ли е имунизацията срещу коронавирус за бременни

Има ли пречка да им се постави ваксина срещу вируса

Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар.

Това заяви пред БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ „Шейново“ и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Лекарят би трябвало да прецени епидемичната опасност за бременната жена, дали рискът от реална инфекция със SARS-CoV-2 е висок.

Да се прецени времето за изработването на имунитета от нейния организъм и възможността за предаване на антитела, трансплацентарно. Да бъдат взети предвид придружаващите заболявания и състоянието на самата бременност, посочи тя.

Д-р Узунова допълни, че все повече източници посочват, че няма противопоказания за кърмене след ваксинация. Новородените, както и децата до 16 години не са участници в проучванията и няма данни за въздействието върху тях, поради което до този възрастов период, ваксинацията за SARS-CoV-2 не е препоръчителна. Ако възрастните хора в обкръжението на децата са ваксинирани или преболедували, то те не биха създали опасност от заразяване за тях.

 

istock
На въпрос как се справят лекарите, занимаващи се със здравето на бременните, родилките и новородените, тя отговори, че при наложените за втори път ограничения, на лекарите се е наложило да се адаптират без да спират прегледите и консултациите за бременни и родилки, както се е случило при първото затваряне. С по-строг график, с еднакви предпазни мерки за персонала и пациентите, без придружители и посещения по време на хоспитализационния престой, строга дезинфекция и хигиена – персонална и на помещенията.

Прекъснати са били посещения на членовете на семействата на деца с по-дълъг престой в болницата-боледуващи, недоносени. Контактът е бил осъществяван с разговори по телефона, с видеовръзка с децата, с изпращане на снимки и клипове.

 

istock
Според д-р Узунова има осъвременяване на картината на раждаемостта в страната. Все повече семейства желаят второ, трето и дори четвърто дете. Повече многоплодни бременности има във връзка с репродуктивните технологии.

По-висока остава възрастта за първо раждане в градовете, намалява броят на децата, родени с аномалии, което се дължи на добрата и все по разпространена пренатална ехографска диагностика, генетичен скрининг и профилактика по време на бременността.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *