362 четения

Областта е готова с ведомствени жилища за медици и доброволци на първа линия срещу COVID-19

ВТОРАТА ВЪЛНА НА КОРОНАВИРУСА ДОКАЗА, ЧЕ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ИЗВЪН СОФИЯ ИЗПИТВАТ ГОЛЕМИ ТРУДНОСТИ по отношение на обезпечаването на COVID отделенията с персонал. Най-тежка бе кризата за медици в Свищов, но проблемът придоби сериозни измерения и за Специализираната белодробна болница във Велико Търново. Дори МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се задъха по отношение на лекари, медицински сестри и санитари, които да обгрижват заразени. Предстои разпускане на мерките, а това неотлъчно ще доведе и до рязко увеличение на инфектираните.

За да не се повтори ситуацията и да се осигурят условия за привличане на здравни специалисти от страната, държавата заедно с общините разработи програма за безвъзмездно отдаване на ведомствени жилища за медици, които са командировани или по свое желание са се притекли на помощ.

По данни на Районната лекарска колегия в община Велико Търново към момента са свободни четири апартамента, в които могат да бъдат настанени от 4 до 8 здравни специалисти. В Горна Оряховица засега е на разположение само едно общинско жилище, подходящо за обитаване от един медик. В Павликени също е достъпен един апартамент, в който обаче спокойно могат да пребивават двама души. В Свищов пък има опция за настаняване в хотелски комплекс и дори възможност за изхранване на медиците.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *