2417 четения

Ресторанти, кафенета и молове остават затворени, в клас се връщат големите ученици

РЕСТОРАНТИТЕ, КАФЕНЕТАТА, МОЛОВЕТЕ И НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ. Това стана ясно по време на традиционния брифинг на здравните власти в четвъртък. Неработещите бизнеси ще бъдат подпомогнати с допълнителни 100 млн. лв.Единственият компромис, който държавата прави е по-отношение на учебните заведения.

В класните стаи предстои да се върнат вече и големите ученици, като се очаква това да се отнася за паралелките от 5 до 12 клас. Имаше обаче идея преминаването към присъствено обучение да е само за 7, 8, и 12 клас. Школата ще приемат подрастващи от 4 февруари, като усвояването на материала ще става по определен механизъм – чрез редуване на учениците с връстниците им кои да са една седмица в присъствено и кои в дистанционно обучение. Решението ще бъде взето до 31 януари.

Според премиера Бойко Борисов завръщането на децата в яслите, градините и от първи до пети клас не е дало повишение на инфектираните. По думите му това е показателно, че в бъдеще, ако епидемиологичната обстановка отново се усложни, няма да има нужда от затваряне на детските заведения и преустановяване на реалното обучение на най-малките ученици.

Здравните експерти ще следят дали има повишение на заболеваемостта, породена от новия щам на коронавируса, който бе засечен първо във Великобритания. Потвърдено е, че той е в пъти по-заразен, но не води до тежки усложнения.

Ако тенденцията за задържане или намаляване на случаите се запази, ще се отворят фитнесите през февруари.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *