55 четения

Употребяваните предпазни маски застрашават голям брой животни

От макаците до раците, употребяваните и изхвърлени предпазни маски застрашават голям брой животни в дивата природа, предава Франс прес.
Често представители на фауната или се задушават, или се оплитат в тях. Маски за еднократна употреба бяха намирани по тротоарите, в реките и плажовете на всички континенти, след като носенето им стана задължително на обществени места в много страни по света. Тези от тях, които са изработени от полиестер или от полипропилен, не могат да се разложат в околната среда в продължение на стотици години.
„Маските няма да изчезнат скоро и като ги изхвърляме безотговорно, могат да застрашат околната среда и животинския свят, изтъква Ашли Фруно. Тя е служител в азиатския клон на организацията PETA – Хора за етично отношение към животните.
Били са наблюдавани макаци как дъвчат ластиците на тези индивидуални средства за защита срещу пандемията. Животните, рискуващи задушаване, са били проследени в околните хълмове на столицата на Малайзия Куала Лумпур.
В Англия организацията за защита на птиците RSPCA се притече на помощ на чайка, чиито лапички останаха оплетени в продължение на седмица в Челмсфорд. Асоциацията е била предупредена от минувач, който се натъкнал на обездвижената птица. Ластиците от маската се оплели около лапите на птицата и ставите й се били подули.
Но най-големи вреди изхвърлените предпазни средства причиняват в моретата и океаните. Екологични организации биха тревога, след като установиха ,че големи количества латексови ръкавици
замърсяват водите на реките и моретата. Над 1,5 милиарда маски са се озовали в океаните миналата година, което представлява натоварване с допълнителни 6 200 тона пластмасови отпадъци.
Налице са вече признаци, че те застрашават морската фауна. В Бразилия екозащитна организация откри маски в стомаха на пингвин, чието тяло е било изхвърлено на плажа. А риба балон е била впримчена в маска за еднократна употреба край плажовете на Маями, щата Флорида.
Френската асоциация „Операция чисто море“ откри умрял рак, оплетен в маска, в езеро край Марсилия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *