Великотърновска област е на четвърто място в страната по брой приемни семейства

124 СА ПРИЕМНИТЕ СЕМЕЙСТВА В ОБЛАСТТА. Тази бройка класира региона ни на четвърто място в националната статистика след Варна със 138, Монтана – 136, и Плевен – 130.

Наблюдава се намаление на семействата от областта, които отглеждат деца, лишени от родителска грижа. Неотдавна те бяха 134 и това ни гарантираше място в топ 3 на социалната статистика у нас.

Най-много са двойките, грижещи се за сирачета, в Павликени, Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица, Полски Тръмбеш и Свищов.

Според данните на националния екип по организация и управление на социалната програма основният мотив за прекратяване на дейността на приемните семейства е осиновяване на децата. Отписване от регистъра има също заради влошено здравословно състояние на професионалните родители, емиграция, навършване на пълнолетие на детето.

Приемната грижа стартира през 2016 г. като част от процеса за деинституционализация на малчугани, отглеждани в домове за сираци. До момента общо около 6000 хлапета са получили възможността да израснат в семейна среда.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *