553 четения

Млада майка изми ръцете на 85-годишна медсестра от Димча

Младата майка Стела Маринова изми ръцете на 85-годишната медицинска сестра от Димча Борка Данчева. С този ритуал и подаръци за четирите бебета, родени през 2020 г. в селото , бе отпразнуван скромно Бабинден.

85-годишната Борка Данчева бе уважена на Бабинден

„ …Така традицията е спазена, м.г. на бял свят дойдоха  две момченца и две момиченца. От НПО „Бъдеще за Павликенския край“ поздравиха новородените, техните майки и дори щастливите прабаби, дочакали сладката радост да държат правнуци в ръце. ..”,сподели секретарят на кметството Иваничка Колева.

Бебенцата са получили полезни подаръци, майките са били изненадани с козметика за ръце на „Винтаж“ и красиви картички с благопожелания, щастливите прабаби също са получили красиви ръчно изработени картички с пожелания.  На достолепната си 85- годишна възраст, Борка Дончева е все така жизнерадостна, гостоприемна и завладяна от положителни емоции. За гостите си тя  приготвила вкусна трапеза, а те и поднесли питка с мед. Дългогодишната медсестра е   благословила с наричането: „Колкото капки се пръскат от тази вода, толкова деца да се родят в това село. Да растат и хубавеят, но по големи от хляба да не са. Както е сладък този мед, тъй да са сладки децата за момите и ергените и да са трудолюбиви, като пчеличките, които са го събрали.“

 

Н.ГЕОРГИЕВА

Сн. Фейсбук

2 коментара за “Млада майка изми ръцете на 85-годишна медсестра от Димча

 • 22.01.2021 в 11:26
  Permalink

  Като гледам бабата сама си мие ръцете. Какво е това „изми“?

  Отговор
  • 22.01.2021 в 15:00
   Permalink

   Коментара Ви показва, че не знаете нищо за традицията на Бабинден. Това е ритуал при който жена която скоро е родила полива за измиването на ръцете на акушерката или „бабата“, която е помагала при раждането. За това се счита че майката е измила ръцете на акушерката от уважение към тези ръце, които са помогнали новия живот да се роди. Четете преди да пишете.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *