975 четения

3,3 млн. евро искат за соларния парк край Самоводене

Извадиха още бизнеси за продан в коронакризата

 

Търси се клиент за огромната фотоволтаична централа в землището на село Самоводене, която бе изградена преди 8 години с азиатски капитали и тогава бе обявена за най-крупната инвестиция в България. Неотдавна „Борба“ информира за всички актуални предложения за продан на действащи бизнеси, но междувременно на тезгяха бяха извадени още, показа наша проверка по актуалната тема.

Соларният парк е с гарантиран договор за изкупуване на еленергията за 20 г. напред, а исканата цена е 3 300 000 евро. „Фотоволтаичната централа работи от април 2012 г. Панелите са разположени на 22 000 кв. м с обща мощност 1.184 MW. Централата е свързана към електропровод с напрежение 20 kV чрез подземен кабел. В офертата се казва още, че средният годишен добив на електроенергия е около 1650 MW. Добрият добив се подпомага от постоянния полъх на вятъра, който охлажда панелите, поради което загубите са минимизирани. „Предимството на тази инвестиция е, че тя вече работи успешно близо 8 години, а дългосрочната възвръщаемост се гарантира от подписан 20-годишен договор с електроразпределителното дружество с цена на изкупуване на произведената еленергия от 485.60 лв. за 1 MW (без ДДС). Дружеството има съществуващ кредит в размер на 1.2 млн. евро към Българска търговска банка. Средногодишната печалба след приспадане на разходи, данъци и такси е в размер на около 320 000 евро”, става ясно от офертата.

ЗА ПРОДАН Е ПРЕДЛОЖЕНО СЪЩО ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА ВИНЕНИ СОРТОВЕ ГРОЗДЕ В ЛЯСКОВЕЦ. Цената, която се иска за наличните вино, грозде, лозови насаждения с различни сортове грозде, гроздобер, производство на грозде и винени сортове е 799 000 евро. „Това е активно работещ и развиващ се бизнес от 21 години. Лясковец е известен с лозарството и винарството си район на България. Предлаганият за продажба дългогодишен бизнес е добре организиран и структуриран както в производствените процеси на винени сортове грозде, така и в реализацията на готовата продукция. Има добре подготвени кадри. Климатичните и почвени условия са благоприятни, което създава добри предпоставки за производство на качествена продукция. Средногодишният добив от масива с каберне совиньон е 120 000 кг, а от насажденията с пино шардоне – 140 000 кг”, пише в обявлението. В офертата се уточнява, че са предприети стъпки за разширяване на бизнеса, като се затвори цикълът и се изгради винарска изба, в която да се преработва готовата продукция.

СРЕЩУ 280 000 ЕВРО СЕ ПРОДАВА И ЯЗОВИР С ПРИЛЕЖАЩА ЗЕМЯ НА 7 КМ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Според собственика парцелът е изключително подходящ за построяване на селище от затворен тип с еднофамилни къщи и апартаменти около водоизточника. От публикувана обява става ясно, че за 35 000 евро се продава и емблематичен ресторант с гледка към крепостта Царевец в старата столица. Половин милион евро пък е цената на промишлен парцел с построено хале. Болшинството от собствениците на въпросните бизнеси споделят, че причината за продажбата е кризата от 2020 година. Други казват, че при настоящите условия на пандемия трудно доставят суровини и материали, пазарите са се свили драстично, липсват и квалифицирани кадри. Някои не крият, че са се решили на крайната стъпка заради множеството проблеми, пред които е изправен бизнесът у нас, и невъзможността да се нагодят към постоянните промени и изисквания от страна на институциите.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *