3807 четения

Стара болница във В. Търново ще става хоспис

СЛЕД КАТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ВСИЧКИ ОТДЕЛЕНИЯ, НАМИРАЩИ СЕ В СТАРА БОЛНИЦА – БЕЗ ФИЗИОТЕРАПИЯ И ТЕЛК, БЪДАТ ПРЕМЕСТЕНИ В НОВОТО КРИЛО към База 1 на търновската болница, освободената сграда ще стане хоспис. Това информира изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев. Ако има някакви пречки за реализиране на идеята, мястото може да бъде трансформирано и в отделение за терминални грижи, при което всъщност услугата е сходна.

„Винаги съм искал в Стара болница да бъде изграден хоспис. От такава структура обществеността в региона има крещяща нужда. Недостигът на заведения, които предлагат подобна услуга, е голям социален проблем за близките на хора с онкологични заболявания, лежащо болни и т.н.“, коментира той.

Тъй като предстои да бъде обявена обществена поръчка за нови мебели за преместените отделения в изграденото крило към База 1, то вероятно ръководството на болницата няма да се наложи да прави инвестиция за легла, матраци, шкафчета и друг вид обзавеждане за бъдещия хоспис, а ще използва наличните. Възможно е само да се направят текущи и неотложни ремонти на някои от помещенията. Целта е обстановката да бъде възможно най-уютна и наподобяваща семейна среда.

От години се случва помощ в Спешно отделение на стационара да търсят хора в тежко състояние заради последни фази на онкологични заболявания. Те няма как да бъдат отпратени от лечебното заведение и се налага тяхната хоспитализация. Тези пациенти отговарят на профила на потребителите на хоспис и вече ще могат да бъдат насочвани към Стара болница.

По данни на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за здравната мрежа в областта функционира само един регистриран хоспис. Той се намира в Елена и е с капацитет 25 места.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *