52 четения

Японски учени разясниха защо котките неустоимо си падат по кочата трева

Японски учени изясниха защо котките неустоимо са привличани от кочата трева – писаните я похапват не само заради приятните изживявания, а и за да отблъскват кръвосмучещите насекоми, пише сп. „Сайънс адвансис“.
По-рано се предполагаше, че котките си падат по листата на растението, защото те съдържат вещества от класа на терпените, които им оказват почти наркотично въздействие.
Екипът на биоложката Масао Миядзаки от университета в град Мориока наблюдавал как реагират тези домашни любимци на екстрактите от различни органични молекули. Оказало се, че тези животни се привличат от веществото непеталактон. То въздействало не само върху домашните любимци, но също така на ягуарите, тигрите и другите големи диви котки.
Учените блокирали рецепторите, с които се свързва споменатото вещество и наблюдавали как ще се измени поведението на котките. Оказало се, че те продължили да се интересуват от кочата трева, но престанали да си отъркват телата и муцуните в листата на растението.
Специалистите достигнали до извода, че те извършват подобни действия, за да отблъснат кръвосмучещите насекоми. Биолозите нанесли екстракт от непеталактон на хартиени салфетки и животните продължили да се търкат в тях. При по-нататъшни опити било установено, че при контакт със споменатото вещество, кръвосмучещите насекоми ги нападат два пъти по-рядко.
По мнението на учените навикът на котките да се отъркват в листата на кочата трева е еволюционно приспособяване, което им помага при защитата от комари и паразити.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *