1824 четения

Капитан на кораб с австро-унгарски и хърватски корени е новият секретар на читалище „Надежда“

НОВИЯТ СЕКРЕТАР НА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВИОЛЕТА БЕЛЧЕВА Е КАПИТАН НА КОРАБ И ИМА АВСТРО-УНГАРСКИ И ХЪРВАТСКИ КОРЕНИ. Освен че може да управлява плавателни съдове, тя ги и проектира, наред с това прави прекрасни акварели и илюстрира книги. Родена е във Варна, но преди 35 г. любовта я довела във Велико Търново. Градът я омагьосал и станал нейна съдба. За всичките тези години тя е била енергетик в местното ВиК, работила е във Великотърновския университет, станала е първата жена в страната, шеф на морски клуб към организацията „Съдействие на отбраната“ във военното министерство. Когато преди няколко месеца разбрала, че най-старото читалище във Велико Търново си търси секретар, решила, че това е начин да сбъдне мечтата си. А тя била да е близо до книги.

Разказва, че когато била дете, много искала да учи българска филология във Великотърновския университет и след това да стане библиотекар. Но родителите й категорично се възпротивили и понеже не я пуснали да кандидатства филология, тя се записала във възможно най-тежката специалност – корабостроене. Има специализация по корабна архитектура и сега, ако рече, може да проектира кораб. И за целта са й нужни само няколко цифри, като например ширина, дължина, газене, водоизместване и… останалите са сложни и само тя си ги разбира. Но пък затова е капитан-наставник четвърта степен и като ментор е обучила повече от 100 капитани на плавателни съдове до 40 БРТ. Абревиатурата означава бруто регистриран тонаж, т.е. това е обемът на плавателния съд. А той се управлява с лоция – това пък е шофьорска книжка за плавателни съдове с определени габарити. Виолета Белчева има лоция за река Дунав и права за плаване по море. И ги има, след като е завършила Морската учебна школа във Варна.

„МОРЕТО Е ДРУГА ВСЕЛЕНА, РАЗЛИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ, АКО ЩЕШ. Аз, като варненско дете, мога да плувам. Първите правила в живота ми са свързани с морето. Затова морските хора имат различно отношение към морето. Когато живееш във Варна, не можеш да оцениш романтичната страна на тази безбрежна вода, която всеки ден виждаш и просто я имаш като даденост. За нас винаги е било странно това отношение на другите хора, които идват до морето, за да избягат от ежедневието си. Дразнещо е дори когато виждаш как те не разбират морето, не го уважават по същия начин. Морето има характер и понякога може да изглежда кротко, но отдолу обикновено ври и кипи. Затова харесвам хората с характер. Равните хора не са ми интересни“, казва Виолета. И признава, че може да определи бала на вълните, докато ги гледа от брега. Прави разлика между чайка, гларуси, албатроси и всичките морски птици, които живеят у нас. Казва още, че много сол има в кръвта й, а в косата й – вятър.

ОСВЕН ЧЕ ИМА СОЛ В КРЪВТА, ВИОЛЕТА БЕЛЧЕВА ПРИТЕЖАВА И БОГАТИ И ИНТЕРЕСНИ КОРЕНИ. В единия си род има прабаба с австро-унгарски произход и тази й прабаба е помагала на баща си като помощник-капитан, който е управлявал кораби по Дунава. В другия си род има прадядо, който е с хърватско потекло. Наследница е на родовете Гергови и Панови, които са сродени и с рода Протич. И за цялото това богато родословие вече има написани книги, в които като герой и издънка присъства и самата Виолета. От всички тези хора тя е наследила широкия си светоглед и точността, а и любовта към корабите. Освен това е трето поколение интелектуалец.

Виолета Белчева е и основател на първата частна трудова борса във Велико Търново – „Перфекта“. Стотици хора са успели да си намерят подходящата работа благодарение на Виолета Белчева, която от няколко години рязко е намалила обема на работата в борсата. „Случиха се някои съдбовни за мен и за семейството ми събития. Преживяхме всички, но вече не искам да се връщам към онази динамика. Борсата се появи в тежко време, когато нямаше работа, хората не вярваха на никого, отучили се бяха да мислят. За много от тях често бях последна възможност и понеже нямаха други алтернативи, ме слушаха. Аз ходех при всеки работодател, исках да зная къде изпращам хората и точно заради това работата ми беше успешна. Всеки успех ме мотивираше и аз работех още и още. Наизуст бях научила всички видове професии“, казва Виолета Белчева.

Сега тя живее по-бавно, но пък още по-красиво. Съдбата я е върнала при книгите, които тя така обича. Освен че работи в читалище, Виолета е и илюстратор. Правила е корици за книгитена Миролюб Влахов и Борислав Костов.

В свободното си време рисува акварели, участвала е в биеналета на илюстрацията, откъдето е получавала и отличия. „Рисуването запазва моята същност. Все в тежки социални сфери съм работила, срещала съм се с хора с тежки съдби. В един момент се изплаших, че това ще ме пречупи. И се появи рисуването. В началото беше графиката, защото се боях от цветовете, но се престраших и макар че първото ми усещане от акварела не беше за успех, продължих. Сега ярките цветове ме привличат и често са моят синоним за доброта“, признава Виолета Белчева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Капитан на кораб с австро-унгарски и хърватски корени е новият секретар на читалище „Надежда“

  • 29.01.2021 в 15:33
    Permalink

    Хубаво, ама няма такова нещо като австро-унгарски произход. Или е австрийски или унгарски. Освен ако пра-пра-баба й е унгарка омъжена за австриец или обратното. И пак ще е правилно да се каже австрийски, унгарски и хърватски корени.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *