Водещи новиниОбщество

Зоопаркът в Павликени стана дом на кенгуру албинос и ему, подновиха лиценза му за още 5 години

ЕДИНСТВЕНИЯТ ЗООПАРК В ОБЛАСТТА, НАМИРАЩ СЕ В ПАВЛИКЕНИ, ПОДНОВИ ЛИЦЕНЗА СИ ЗА РАБОТА ЗА ОЩЕ 5 ГОДИНИ. Мястото се радва на огромен интерес и за да продължи тази положителна тенденция, увеличи фауна семейството си с нови обитатели. Разнообразието от животни вече се допълва от кенгуру албинос, щрауси, ему и чакали. Освен тях в зоокъта могат да бъдат видени маймуни, сърнички, мечка, лисици, атрактивни виетнамски прасенца и т.н.

Животинският комплекс ще бъде разширен с четири декара. Вече е закупен съседен парцел, на който да се разположат клетките на бъдещи екзотични видове. Скоро ще бъде направен и ремонт на езерото в зоопарка.

В момента екипът на звеното отглежда около 20 млади екземпляра, родени по време на първата ковид вълна. Над 200 са общо всички животни в зоокъта, на които посетители могат да се любуват.

За изхранването им безвъзмездна подкрепа заявяват периодично земеделските производители от района и търговците на храни. Основната част от финансирането на мястото обаче става чрез средства от бюджета на Община Павликени. Миналата година местната власт е вложила в него над 180 000 лв.

Посещението в зоопарка е безплатно, а на входа има поставена дарителница, в която всеки може да пусне сума, която след това да се използва за издръжката на животинския комплекс. При едно от последните й отчитания бе установено, че са събрани 15 000 лв., съобщи управителят на мястото Сезаин Мехмедов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *