Как ще се връщат учениците в училище

Отрасловият съвет в системата на средното образование е взел решение на днешното си заседание

От 4 февруари в класните стаи да се върнат учениците от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас в рамките на две седмици, след тях, пак за 2 седмици – 5-ти, 10-ти и 11-ти клас, а накрая – 6-ти и 9-ти клас за същия период.

Това е решил Отрасловият съвет в системата на средното образование на днешното си заседание, на което са обсъдени възможностите за възстановяване на учебните занятия от другата седмица.

Новината съобщи във фейсбук Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище Диян Стаматов. Окончателното решение е на просветния министър Красимир Вълчев.
От съобщението на Диян Стаматов става ясно, че дейностите в сферата на образованието и спорта ще бъдат възстановени приоритетно. Решението за възстановяване на присъственото обучение на класовете ще бъде взето от здравните експерти. Позицията на Сдружението за автономност при взимане на решенията да връщане в училище от страна на директорите обаче не е била приета.

По-рано, в друг свой пост, Стаматов посочи, че директорите на училища настояват за автономност при вземането на решения за връщане на учениците в училище и редуването им в клас.

 

istock
Той обясни, че решението за възстановяване на присъственото обучение на отделни класове трябва „да бъде взето от здравните експерти, изключително ВНИМАТЕЛНО и ПРЕДПАЗЛИВО“.

Различните училища обаче според него позволяват различен подход за връщане на класове за две/три седмици, при спазване на дистанция и редуване на класовете, като следва да бъде посочен процент на максимално присъствие на учениците в училище – 30 или 40% (освен начален етап, който си е в присъствено обучение от 4-ти януари).

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *