271 четения

Калин Вельов се срещна с артисти, музиканти, танцьори, музейни работници и читалищни дейци

С ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ, АРТИСТИ, МУЗЕЙНИ РАБОТНИЦИ, ПИСАТЕЛИ, ПОЕТИ, ХУДОЖНИЦИ И ТАНЦЬОРИ СЕ СРЕЩНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ГЕРБ КАЛИН ВЕЛЬОВ. Вчера той проведе поредица от разговори в старата столица и призна, че не е успял да се види с всички свои колеги, затова е категоричен, че отново ще се върне тук, за да остане поне два дни, в които да се опита да види цялата картина на културния живот в старата българска столица.

„От септември правя тези срещи и голямата ми амбиция е до март да съм обиколил всички големи градове, които имат сериозно присъствие в културата на България. Срещам се и разговарям с хора от всички сфери на духовния ни живот, за да разбера какви са проблемите и въпросите, които ги притесняват и вълнуват“, коментира Калин Вельов.

С читалищни дейци е била първата му среща във Велико Търново, на която хората, които от години работят в тези културни институции, са признали, че имат нужда от повече пари за дейност, от средства за ремонт на сградния фонд, но най-вече, че е належащо да започне дискусия за оптимизация на закона за читалищата. „За никого не е тайна, че в България съществуват читалища, които не развиват никаква дейност, но консумират от бюджета за тази сфера. Според сега действащите разпоредби сега на 50 души може да бъде регистрирано читалище. Което значи, че ако жителите в едно населено място са 150, там могат да съществуват три читалища, но нужни ли са толкова и всички ли работят активно? Знам, че това са трудни за решаване въпроси, но в един момент те ще се окажат особено актуални“, категоричен е Калин Вельов.

Той допълни и това, че в момента има програма за възстановяване от COVID-19, в която наистина работещите читалища могат да кандидатстват заедно с общините. „Това е програма, която осигурява средства за енергийна ефективност, но не просто за нова дограма, а за по-сериозен ремонт, стига общината да припознае съответното читалище като структуроопределящо за общността. Да, само програмите не са достатъчни, нужно е генерално отношение към този сектор, но тази промяна може да се случи и с активното участие на артистите. Защото понякога се получава така, че те се самонеглижират и очакват единствено Министерството на културата да бъде активната страна“, коментира народният представител.

С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА, НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НА СОЦИАЛНОТО ВЕДОМСТВО РАЗГОВАРЯ КАЛИН ВЕЛЬОВ след всяка подобна среща, която той реализира в страната. Така той се опитва веднага да намери отговори на някои от въпросите, които колегите му задават. „Напълно съзнавам, че има регионални въпроси и проблеми, които понякога не стигат до министерствата, артистите се отказват да се борят, защото виждат, че няма чуваемост. Така и много болни теми са отлагани през годините, теми, за които са нужни сериозни анализи“, казва Калин Вельов.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТОЙ СЕ СРЕЩНА И С ПРОЧУТИТЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА МУЗИКАНТИ НА „ДЖУНИЪР БЕНД“. „С тези удивителни хлапета ми започна денят тук. Посвирихме заедно и вече правя планове да се върна при тях специално, за да свирим по-дълго и за да се позанимая малко повече с тяхната перкусионистка“, признава Калин Вельов. И разказва, че за първи път видял „Джуниър бенд“ в клипа на графа „Ти грееш“ и първата му мисъл била, че Графа е намерил децата от някоя съседна държава. „После обаче разбрах, че те са българчета и са ситуирани във Велико Търново. Много съм впечатлен от тях и от работата, която е свършил маестро Йордан Цветанов. Видях с какво вдъхновение и с какъв ентусиазъм се занимава той с децата, а те го следват без значение колко са големи. Имаше едно шестгодишно хлапе, което не може само да си държи тубата и тя е подпряна на един стол. А детето даже не се вижда зад огромния инструмент. Виждат се само ръцете му, облечени в бели ръкавици, как натискат клавишите“, разказва Калин Вельов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *