5159 четения

6000 подписа внасят в Министерски съвет за ремонт на южния вход на В. Търново, който е и международен проблем

Над 500 катастрофи с ранени и убити на „Присовските завои“, повечето са с чужди шофьори.

Близо 6 хил. подписа с нотариални заверки внасят в министерски съвет, с копия до Министерство на регионалното развитие и благоустройството и „Агенция „Пътна инфраструктура“ жители на 15 населени места от региона, настоявайки за спешно обновление на югозападния вход на Велико Търново и обезопасяване на опасните „Присовски завои“, наречени и „участъкът на смъртта“.

Проблемът с тях не е само местен, но и международен, тъй като от тук минава целия трафик между Азия и Европа през България, а отсечката е и връзка между южната и северна части на страната ни. Подписите са събирани близо година, заради пандемичната обстановка, а проблемът с ремонта на пътя е още от тодорживково време, коментира доайенът на автоинструкторите в региона Даниел Маринов. Около 50 човека от старата столица, Дебелец, Килифарево, Присово и др. населени места се събраха днес край републиканския път за кратък брифинг по най-големия пътен проблем на региона ни. Бизнесменът Любен Велчев припомни, че преминаването от тук е истинско изпитание за шофьорските умения и нервите на водачите, тъй като трасето е с обратни виражи, нелогични наклони, тясно и набраздено, а след като се мине се навлиза в моста край хлебозавода, който Президентът Росен Плевнелиев в качеството си още на регионален министър посочи като един от петте най- опасни в страната. „Само от Търновска и съседната Габровска области ежедневно от тук минават стотици хиляди хора. Заради катастрофите не смогват вече да поправят мантинелите, а група роми са си направили и своеобразен бизнес, като си сигнализират при обърнат тир и ходят да събират печки, храна и всякаква стока от близкото дере, което вече е и като сметище“, каза на свой ред Иван Георгиев- Фламбето, който е сред инициаторите на подписката.

НА НЯКОЛКО ПЪТИ СИГНАЛНИ ПИСМА ЗА ПРОБЛЕМА Е ПРАЩАЛ ДО ПРЕМИЕРА И РЕСОРНИТЕ МИНИСТЕРСТВА И КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ. Към момента обаче няма реакция по обезопасяването и ремонта на опасния пътен участък. Вносителите на подписката коментираха, че сред тях има и хора, които настояват за ефективни протести и даже блокиране на пътя, но засега останалите ги убеждават, че всичко може да се реши с диалог. „Дано властимащите ни чуят и осъзнаят, че това не е само лош имидж за туристически град като Велико Търново, но и за България“, твърдят подкрепилите подписката.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “6000 подписа внасят в Министерски съвет за ремонт на южния вход на В. Търново, който е и международен проблем

 • 27.01.2021 в 15:43
  Permalink

  Напълно варно е и отдавна непоносимо. Дано се преборят за да се намалят катастрофите. А и вечер е тъмно като в рог. Който не познава пътя рискува живота си.

  Отговор
  • 28.01.2021 в 11:56
   Permalink

   Този участък така го. Помня от ученик когато ходехме на практика в стария радиозавод **за по младите Днес КАРМЕЛА**не вярвам да го направят близките години в мандата на кмета Д,Панов , То да не е нещо в Арбанаси

   Отговор
  • 27.01.2021 в 17:15
   Permalink

   Кевинчо, но отклонявай темата като ни занимаваш с простотиии

   Отговор
 • 27.01.2021 в 17:23
  Permalink

  А северния вход към старата част – улица „Опълченска“ кога? Това е лицето на града ни пред туристите! В кошмарно състояние от десетилетия – истински срам! Толкова ли не се намериха пари за ремонта и разширението и за толкова години???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *