Лекарка рицар лекува във Велико Търново

Д-р Венцислава Димитрова е най-новото попълнение в екипа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

 

ЕДНАКВО ДОБРЕ БОРАВИ С МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУШАЛКИ И С ОГРОМЕН МЕЧ, ПРОТОТИП НА ОРЪЖИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВНИТЕ РИЦАРИ, 25-ГОДИШНАТА ЛЕКАРКА ВЕНЦИСЛАВА ДИМИТРОВА. Атрактивната млада жена от старата столица отскоро е част от колектива на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и съчетава в себе си огромно разнообразие от качества, умения и интереси. Тя впечатлява с екстремно хоби, което й помага да разпусне след работа. Болярката се отдава на исторически европейски бойни изкуства, екипирана от глава до пети.

Д-р Димитрова е дъщеря на председателя на Районната лекарска колегия във Велико Търново д-р Христо Димитров. Това изцяло подкрепя избора й да продължи благородната професия. Споделя, че от дете проявила интерес към медицината и използвала лекарския арсенал на татко си, за да „лекува“ куклите и играчките си. Съхранила дълбоко в съзнанието си удовлетвореността на своя родител от ежедневната мисия да бъде в помощ на обществото и започнала да се стреми към това да продължи делото му.

Първата крачка била обучение в специализираната паралелка по биология и химия в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, а след това завършила медицина в Тракийския университет в Стара Загора.

„Когато съобщих на татко, че искам да стана лекар, той много се зарадва. Подкрепи ме, но каза да си имам едно наум, защото това не е лека професия и цял живот ще се налага да уча и надграждам знания, да се отдам на пациентите безусловно с опция да пренебрегвам собствените си нужди и лични приоритети“, спомня си търновката.

25-годишната жена полага Хипократова клетва през 2020 г., а от 1 декември започва работа в областната болница. Засега дава дежурства само в най-натовареното звено – Спешно отделение, но предстои да започне специализация в сектора по физиотерапия.

„Харесвам имунологията, но не можах да намеря място, където да специализирам. Затова се насочих към физиотерапията, която се занимава с почти всички системи в човешкото тяло. Свързана е с оказването на помощ на хора, преживели инсулти, инфаркти, тежки ортопедични операции, фрактури, и т.н., които се нуждаят от рехабилитация, за да се върнат към нормален начин на живот“, обясни д-р Димитрова.

ЗА СВОИТЕ ПЪРВИ ДВА МЕСЕЦА В РЕАЛНА РАБОТНА СРЕДА ОБОБЩАВА, ЧЕ ОЧАКВАНИЯТА Й СЕ ПРИПОКРИВАТ С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА. Отговорността да си сам лекар в Спешно отделение е голяма, тъй като в структурата идват хора с всевъзможни здравословни проблеми. Това изисква бърза и адекватна мисъл, съобразителност и добра теоретична подготовка. Ситуацията обаче се утежнява и от коронавируса, който не подминал и нея. За щастие, инфекцията била благосклонна към организма й и протекла само с кашлица и лека температура. След като оздравяла, веднага се върнала на работното място.

Венцислава с гордост споделя, че често се случва да се допита до баща си по различни медицински казуси. Чувството, че има неговата опора, я кара да бъде спокойна и уверена.

„Хората имат леко завишени очаквания към мен. Опитвам се да ги оправдания и да докажа, че съм можеща. Всички в болницата са изключително мили, а аз често забравям, че баща ми е шеф на лекарската колегия. Смятам, че ще мога да си изградя собствен образ в съсловието, без да оставам в сянката на своя известен родител.

Д-Р ДИМИТРОВА РАЗПУСКА СЛЕД ТЕЖКИТЕ ДЕЖУРСТВА С ПРАКТИКУВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ ЕВРОПЕЙСКИ БОЙНИ ИЗКУСТВА. Запалила се по тях преди 7 години и с времето успяла да си набави целия асортимент от традиционната рицарска екипировка. Слага шлем, нагръдник, брони и т.н. Има и собствен меч, който е с дължина около метър, но изработен по специфичен начин, гарантиращ безопасност при използването му.

Заедно с приятели си организира битки сред природата, участва в турнири и изпробва разнообразни тактики. Може дори да бъде видяна да премята меч на улицата в своеобразен дуел с приятел.

„Запалих се по това хоби, защото обичам да чета фантастични романи и научна фантастика, а в тях обикновено действието се развива в Средновековието. Когато разбрах, че във Велико Търново има група, която се занимава с тези бойни техники, веднага се присъединих“, обяснява младата жена.

Интересите на д-р Димитрова се допълват от плетене и писане на статии.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *