101 четения

Почти няма данни учениците да допринасят за разпространението на новия коронавирус

Проучвания в САЩ и по света са открили малко доказателства, че заразата с Ковид-19 се разпространява в училищата и това насърчава възстановяването на нормални учебни занимания в училище, съобщи Ройтерс, като цитира изследване на учени от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.
Рискът от зараза с Ковид-19 в училище разпали разгорещени дебати дали да се разреши обучението в училище или да се продължи онлайн обучението в много страни, включително в САЩ.
Макар да има някои доказателства за предаването на заразата в училище, „преобладаващите доказателства от есенния училищен срок са обнадеждаващи“, казват учените в статия, публикувана от списанието на Американската медицинска асоциация.
„При възстановяването на присъственото обучение в някои части на САЩ, както и в страни по света, бе съобщено за свързани с училищата случаи на Ковид-10, но има малко доказателства, че училищата допринасят значително за увеличаване на разпространението на заразата в обществото“, казват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.
Авторите на статията цитират резултати от проучване в училища в щата Уисконсин, където учениците масово спазват изискването на носят защитни маски. Разпространението на Ковид-19 в 17 училища в щата е с 37 на сто по-слабо в сравнение с общото разпространение, като няма регистрирано заразяване в училище сред учителите и персонала.
„Въз основа на тези резултати, с подходящи предпазни мерки като спазване на дистанция и носене на маски, изглежда малко вероятно училищния персонал да се зарази с Ковид-19 в класните стаи“, каза в отговор на въпрос Ейми Фок, съавтор на статията.
Авторите на статията отбелязват, че затварянето на училищата може да повлияе на академичния напредък, психичното здраве и на достъпа до основни услуги. Според тях мерките като носене на маски, социална дистанция и проветряване на помещенията са ключови, за да се избегне зараза.
В проучването в Уисконсин едва седем от общо 191 случая на заболяване сред 5530 ученици и учители в периода 31 август-29 ноември 2020 г. се свързват със заразяване в училище, ако всички те са при ученици, изтъкват учените.

Източник: БТА

Един коментар за “Почти няма данни учениците да допринасят за разпространението на новия коронавирус

  • 27.01.2021 в 14:55
    Permalink

    Хм, доскоро твърдяха точно обратното. И после защо хората вярвали в конспирации – ами като виждат постоянно хаотични твърдения и то описани като „научни“ данни какво трябва да си мислят?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *