Под какви заболявания се “маскира” депресията

На практика само около 5% от хората никога не са имали депресия.

Понякога в основата на влошеното здраве стоят предимно психологически проблеми. В такива случаи много зависи от това какъв е нашият психологически тип. При някои хора стресът има психическа проява – явна форма, развитие на фобии, но при други се провокират заболяванията на вътрешните органи. Психиатрите ги наричат маскирани или соматизирани депресии. Те се лекуват много трудно, защото обикновено нито лекарят, нито болният подозират, че заболяването се дължи на стрес.

При холериците стресът най-често се маскира със сърдечно-съдови заболявания (хипертония, инфаркт), язва на дванадесетопръстника, урологични проблеми.

При меланхолиците депресията може да предизвика язва на стомаха, астма, всевъзможни невродермити.

Сангвиниците и флегматиците имат по-малка склонност към заболяванията на нервна почва. От 5 до 7% от хората въобще не са склонни към депресия. Тези щастливци са наречени от специалистите “слънчеви натури”.

Най-често жертви на депресията стават:

• Циклотимните хора (около 20%) – напълно здрави хора, склонни към безпричинни колебания в настроението, много чувствителни по природа. Те са зависими дори от промените във времето, които предизвикват у тях умора, намаляване на емоционалния фон, главоболие и общо неразположение.

• Хората със слаба вегетативна нервна система (около 15%) – за тях са характерни пристъпите на дистония, скокове в кръвното налягане, депресивна нагласа.

• Най-голямата група се състои от тревожно-мнителните хора.

• Групата хора, силно зависими от хормоните (например жените по време на бременност, климакс) и страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Към тази категория могат да се причислят и тези, които бурно преживяват т.нар. криза на средната възраст.

Как да разпознаем скритата тъга и кога да търсим лекарска помощ

– При лошо настроение, невъзможност за съсредоточаване (повече от 5-7 дни)

– Ако се събуждате с лоши мисли. В такива случаи почти винаги се повишава общата ви раздразнителност.

Когато депресивното настроение не съответства на обективната ситуация, т.е. възниква на фона на общо благополучие.

– При пристъпи на болка, свързани със стресова ситуация или високо емоционално натоварване (например при конфликт в работата често започват силни болки в стомаха)

– При “зацикляне” върху здравословното състояние, човек постоянно се пита “ще ме заболи или не?”.

– При наличие на мисли за самоубийство от типа “без мен на всички ще им е по-добре”, “не разбирам защо живея” и т.н.

При скритите форми на депресия не винаги са необходими антидепресанти. Важен е комплексният подход – психотерапия плюс индивидуално подбрани дози препарати. Няма универсални схеми. Астеничните депресии се лекуват с помощта на стимулатори, а тревожните – с помощта на успокоителни–седативни медикаменти. За нормализиране на дълбочинните процеси в нервната система са нужни микроскопични дози транквиланти и невролептици. Особено полезни за поддържането на организма са всички витамини от група В, С, фолиевата киселина, а също комплексите с калций, магнезий, селен и лецитин.

Според данните на Световната здравна организация (СЗО), през 2006 г. депресиите заемат второ място сред заболяванията, водещи до загуба на работоспособността. 70% от хроничните заболявания имат психосоматична основа т.е. развиват се на нервна почва.

Тест: Склонни ли сте към депресия?
1. Не бих се нарекъл лекомислен човек. През повечето време съм сериозен, веселите хора ме дразнят.
2. Понякога ми се струва, че животът е безсмислен.
3. Често без причина се събуждам с потиснато настроение, дори когато навън е слънчево и пеят птици.
4. Забелязвам, че не мога да отхвърлям мрачните мисли, а радостта на околните предизвиква у мен силно раздразнение.
5. Понякога ми е толкова скучно и мъчно, че и физически ми става зле.
6. Лесно мога да заплача.
7. Често се измъчвам, че не съм казал(а) или направил(а) нещо както трябва и дълго обмислям.

както трябва и дълго обмислям на ум думите и погледите на другите.
8. През цялото време се чувствам разбит(а), въпреки че няма от какво да се уморявам.

Възможни отговори:
• Да – 2 точки.
• Не често, но се случва – 1 точка.
• Не – 0 точки.

Резултати
• От 11 точки нагоре. Вие се намирате в самия епицентър на депресията. Все по-трудно контролирате нервите си. Действително се нуждаете от помощ от психотерапевт.
• От 6 до 10 точки. Депресията ви преследва, но все още имате възможност да избягате от нея с медикаментозна помощ. Посъветвайте се с психолог, който ще ви помогне да разберете мислите и чувствата си.
• До 5 точки. Вие имате силна психика и с достойнство можете да преживеете силни сътресения. Ако не ви се ходи на работа, не се опитвайте да приписвате това на “есенното мрачно настроение”. Вас просто ви мързи.

Източник: здраве.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.