11 признака, че детето страда от форма на аутизъм

Децата с аутизъм мислят, говорят и се държат различно. Понякога изглеждат напълно самовглъбени и сякаш изключват външния свят. Класическите признаци на аутизъм се проявяват в неспособност на пълноценна вербална комуникация. Невероятно предизвикателство за родителя може да се окаже нещо съвсем обикновено като какво иска детето за обяд или дали и тъжно или весело. Понякога е съвсем очевидно, че детето страда от подобно психично разстройство, но друг път е нужно повече наблюдателност и внимание към детайлите.

Ето 11 признака, които сигнализират за проблем и изискват повишено внимание.

 1. Преди да навърши 12 месеца.

Може да разпознаете първите признаци на аутизъм у бебето между 6 и 12 месеца. Ето и някои от обезпокоителните симптоми:

– бебето не обръща внимание на новите лица;

– не реагира на силен шум;

– не посяга към предмети;

– не отвръща на усмивката на родителите си;

– не се опитва да привлече вниманието чрез действия;

– не проявява интерес към игри с другите.

 1. Неспособност за проявяване на емпатия.

За децата с аутизъм е много трудно да проявят съчувствие. Не могат да се поставят на мястото на другия и да си представят неговата болка. Поради тази причина детето с аутизъм може да изглежда грубо, жестоко, дори враждебно настроено. Възможно е дори да се разсмее, когато някой се нарани. Това се дължи на факта, че не знаят как да реагират в сложна ситуация.

 1. Не проявяват интерес към близките си.

Децата с аутизъм са дистанцирани, не проявяват интерес към занимания с родителите си, братчетата и сестричетата си или с други деца на тяхната възраст. Избягват зрителен контакт и предпочитат да се усамотяват. Това не означава, че нямат чувства, а че не знаят как да ги изразят.

 1. Трудно се разпознават емоциите им.

Заради множеството спектри на аутизма, някои деца с аутизъм е възможно да показват емоции, сходни на тези на другите деца (ако ги заболи, е възможно да заплачат). Като цяло обаче срещат големи трудности при изразяване на чувствата. Или да проявяват свръхемоционалност – например могат да се ядосат много бързо и да изпаднат в истерия за нещо съвсем незначително.

 1. Държат на рутината.

Децата с аутизъм си създават модели, които имат нуждата да следват, за да се чувстват спокойни и в безопасност. Така например могат да прекарат часове в повтарянето на една и съща дума или във въртене на пръчка. Също така си създават модели, които следват през деня, за да знаят какво следва. Държат да ходят по един и същи път до училище или да ядат едно и също за вечеря. И най-малката промяна е в състояние да ги извади от равновесие.

 1. Слухови проблеми.

В някои случаи децата с аутизъм могат напълно да игнорират човека, който им говори, до степен, че да изглеждат като глухи. Същевременно е възможно да бъдат разтърсени от всякакви звуци – дори най-слабите. Внезапните шумове като например звън на телефон или звънец може да предизвика дискомфорт – детето може да си запуши ушите и да започне да оздава повтарящи се звуци, за да заглуши другия. Децата с аутизъм не обичат да ги докосват. Също така са чувствителни на различни текстури при допир.

 1. Изпадат в истерия.

Емоционалните изблици не са рядкост при децата с аутизъм. Те не умеят да контролират емоциите си, поради тази причина ги проявяват по най-странни начини. Без никаква обективна или видима причина е възможно да започнат да пищят, да плачат или да се смеят истерично. Когато се чувстват застрашени, е възможно да станат агресивни. Същевременно нямат никакъв инстинкт за самосъхранение. Ако попаднат в опасна ситуация (покрай тях профучава превозно средство например), може да не разберат, но за сметка на това се страхуват от най-обикновени неща като плюшена играчка например.

 1. Срещат затруднения при разбиране и говорене.

Нормално децата започват да имитират звуците от средата, в която растат, и правят опити да говорят на около година и половина. В случай с децата с аутизъм те развиват говорни способности много по-късно. Възможно е да говорят на неестествено висок тон, със странна интонация или пък да повтарят определени думи и изрази, без всъщност да казват нещо конкретно.  Не разбират най-прости изречения и въпроси. Не умеят да водят разговор.

 1. Повтарящо се поведение.

Децата с аутизъм са склонни към обсесивно поведение – обикновено са обсебени от интересите си или заниманията си. Може да повтарят едни и същи движения с тялото си като например постоянно размахване на ръцете, клатене напред-назад, въртене. Обсебени са от предмети като ключове, фенери, ключове на лампа и ги използват като играчки. Обикновено проявяват интерес към предмети, свързани с някакви символи или числа. Също така изпитват необходимост да подреждат предметите в определен ред и не обичат някой да ги размества.

 1. Предпочитат невербалното общуване.

Тъй като децата с аутизъм трудно проговарят, а дори и след като проговорят, изпитват затруднения да се изразяват, предпочитат невербалното общуване. Биха си послужили по-скоро с жестове или рисунки, за да съобщят нещо.

 1. Не разпознават изражения.

Децата с аутизъм обикновено не разпознават израженията на лицата. Например ако майка им е сърдита и се намръщи, те няма да обърнат внимание. Също така не се ориентират по промяната в интонацията. Следователно по тона няма как да разберат дали човекът срещу тях е щастлив, тъжен или ядосан. Също така се затрудняват да правят разлика между реалност и фантазия, тъй като имат богато въображение и често живеят в свой собствен измислен свят.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *