С маска в мола, във фитнес залата – без

Здравните инспектори ще следят за спазване на противоепидемичните мерки

 

НА 1 ФЕВРУАРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОЗВОЛИ ОТВАРЯНЕ НА ФИТНЕС ЗАЛИТЕ И МАГАЗИНИТЕ В МОЛОВЕТЕ. След двумесечно нефункциониране двете сфери посрещат трескаво своите първи клиенти. Това обаче ще се случва при строго спазване на противоепидемичните мерки, за които от Регионалната здравна инспекция прецизно ще следят. Глоби ще има както са собствениците на търговски обекти, така и за посетителите, ако неглижират разпоредбите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Персоналът на магазини и фитнеси използва уикенда за подготовка на работните си места, щателно почистване, дезинфекция и осигуряване на безопасни условия.

Фитнес инструкторът от Велико Търново Йордан Димитров обясни пред „Борба“, че в спортните центрове е задължително посетителите да носят и използват собствена кърпа, чисти обувки и екип за трениране.

„Дезинфектанти има навсякъде във фитнеса, като използването им преди и след употреба на даден уред е задължително. Работа на персонала е да дезинфекцира съблекалните, бара и уредите всяка сутрин преди започване на работа с клиенти. В залата няма да се допуска струпване на хора“, подчерта той.

По думите му работното време на спортните центрове остава същото, но вътре ще бъдат допускани за тренировки до 50 процента от посетителите при максимален капацитет на мястото.

Треньорът уточни, че посетителите трябва да носят маска до съблекалнята и вътре в нея, но когато правят упражнения, това не е необходимо.

„БОЛНИ ХОРА НЕ СПОРТУВАТ, ТАКА ЧЕ ПРИ СПАЗВАНЕ НА ОПОВЕСТЕНИТЕ ОТ ЗАЛАТА МЕРКИ ВЕРОЯТНОСТТА ДА СЕ СЛУЧИ ЗАРАЗЯВАНЕ ВЪВ ФИТНЕСА Е НИЩОЖНА. Нека хората да не се страхуват и да се върнат към активно спортуване, за да бъдат пълноценни и здрави“, призова той.

Специалистът съветва да не се стартира с твърде натоварващи тренировки. Уточни, че би било най-удачно за тези, които не са спортували по време на изминалите два месеца, да започнат предимно с кръгови тренировки и да завършват с аеробна работа.

В МОЛОВЕТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗДЕЛЯ ПОТОКЪТ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ И ЗАТОВА ЩЕ БЪДЕ АНГАЖИРАНА ОХРАНАТА на големите търговски обекти. За да се улесни упътването на хората, ще има залепени стикери по пода в общите части на сградите. Задължително е носенето на предпазна маска и спазване на дистанция от клиентите.

За да се осигури безопасна среда за пазаруване, ще се осигурява многократна дезинфекция.

Затворени остават заведенията за хранене и напитки, както и детските кътове в моловете.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.