Вестник „24 часа”: „Борба” е с най-сериозен пазарен дял сред медиите в областта”

Велико Търново е единственият град в България, в който за местната преса криза сякаш няма

 

Задълбочен анализ на състоянието на регионалните медии в страната прави във вчерашния си брой вестник „24 часа”. Публикацията е по повод спирането на варненския всекидневник, с което морската ни столица остава без местен печатен орган. Наред с този тревожен факт „24 часа” анализира състоянието на регионалната преса в цялата страна, като изтъква бавната й агония, подсилена от ковид ситуацията, затварянето на „Лафка” и на хиляди вестникарски сергии.

На фона на общата почти апокалиптична картина Великотърновският регион е изключение със своите две ежедневни и две седмични издания.

„Това е единственият град, в който за местната преса криза сякаш няма, тъй като във Велико Търново излизат всекидневниците „Борба” и „Янтра днес” и седмичниците „Кореспондент” и „Седмицата”, пише „24 часа”. „Най-сериозният пазарен дял е на „Борба”. „Борба” е класическият хартиен вестник с новини, собствени разработки, свързани с актуални теми, разследвания и анализи, сторита за интересни случки и хора. Ползва се с доверие и траен интерес. Преди години 50% от Издателска къща „Борба” бяха придобити от Делян Пеевски, но депутатът от ДПС никога не е участвал в редакционната политика, категорични са от екипа.

„Янтра днес” вече 22 години е на пазара, с по-модерен формат и начин на списване, но не успя да отцепи сериозен дял от читателите на „Борба”. Издаван от местния бизнесмен Радослав Владев, вестникът има уклон към БСП и бизнес кръговете встрани от управляващите. В редакцията се наблюдава сериозно текучество и неяснота около бъдещето на изданието, изтъкват колегите от „24 часа”.

Издаваните в Горна Оряховица „Седмицата” и „Конкурент” са на Димитър Николов, свързан с убития бизнесмен Петър Христов. Николов („Компакт медия”) е собственик и управител на най-голямата извънстолична пресгрупа и председател на Българската асоциация на регионалните медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *