200 чакащи за настаняване в домове за стари хора в региона, но приемът остава замразен

 

Приемат потребители само при спешни ситуации

 

ОКОЛО 200 СА ЧАКАЩИТЕ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ В СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ В ОБЛАСТТА. Бройката се е увеличила двойно в сравнение с времето, когато страната ни не бе попаднала в плен на пандемията от коронавирус. Данните са от проучване на агенция „Социално подпомагане“ и показват още, че има недостатъчно звена в региона за хора от третата възраст. Не са разкрити и алтернативните форми за пребиваване – центрове за настаняване от семеен тип за стари хора, които са предвидени от държавата по процеса на деинституционализация на пенсионери.

Общият капацитет за настаняване на възрастни хора в домове в областта възлиза на 140 на 100 000 души. Заради тенденцията за застаряване на местното население се обуславя и по-голяма нужда от такъв тип социални заведения. Според проверка на агенцията в почти всички институции за възрастни има свободни места и са предвидени достатъчно средства за издръжка на структурите. Въпреки това към момента приемът на нови потребители е преустановен.

Наложените противоепидемични мерки дават право за настаняване на човек от третата възраст само и единствено при спешна ситуация и след отрицателен PCR тест. Все още не е съобщено докога тези изисквания остават в сила, а нуждаещите се от услугата продължават да чакат с риск да не доживеят прием.

В РЕГИОНА ФУНКЦИОНИРАТ САМО ПЕТ ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ. Най-големият от тях се намира в Свищов и разполага със 125 места. Вторият е в старата столица – „Венета Ботева“, с капацитет 134 места. Около 20 легла там са свободни, след като коронавирусът отне живота на потребители в структурата. Третият дом е в Караисен и дава условия за нормален живот на 35 души. Последната опция е социалното заведение в Златарица, чийто покрив делят 26 души.

На специална интерактивна карта от агенцията представят заетостта на капацитета на домовете в региона, която показва, че най-голям недостиг има в община Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Лясковец, Елена и Сухиндол. Четирите населени места попадат в графа заетост на социалната услуга за представители на третата възраст от 0 до 50 лица.

По данни на ведомството в региона функционират едва два дневни центъра за стари хора. Те са разкрити във Велико Търново и Лясковец и представляват форма на почасова подкрепа на възрастни, свързана с извършване на рехабилитация и социални и психологически консултации, съдействие за възстановяване на умения за водене на самостоятелен живот, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *