Драмата на 4-годишно болно момиченце, провокира създаването на частен дарителски фонд

Невъзможността от общинските бюджети да отпускат средства за здравни нужди и помощ и драмата на 4-годишната Марина, която е с детска церебрална парализа, доведе до създаването на частен дарителски фонд в Горна Оряховица. Първият дарител в него пък стана Председателят на общинския съвет Димитър Николов, който предостави лични средства за детето. Той и шефът на Постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент д-р Борислав Генчев се срещнаха с Наталия Михайлова – майка на болното момиченце.

В началото на януари родителката подава заявление в Общинския съвет с молба да й бъдат отпуснати 1 200 лв. финансова помощ за допълнително лечение и рехабилитация на Марина. Документите са разгледани в комисията, ръководена от д-р Генчев. Още там става ясно, че трябва да бъде потърсен алтернативен начин, за да се помогне финансово на детето, тъй като .

няма практика да се отпускат средства за здравни нужди, защото гражданите не плащат към общинския бюджет отчисления за здраве. Техните местни данъци са предвидени за инфраструктура, градска среда, за детски градини и ясли, общински училища. Затова д-р Борислав Генчев лансира идеята за създаване на частен дарителски фонд в обществена полза. Видя се, че този модел работи , а пример за това е подкрепата, която частни лица и фирми оказаха на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в началото на пандемията.

Д-р Генчев ще запознае общинските съветници със състоянието на Марина и нейните нужди. „Уверен съм, че с помощта на колегите ще успеем да подсигурим нужните средства за рехабилитацията на детето за 1 г. Направих първата крачка – дарих лични средства, които покриват половината от необходимата сума за момичето за 6 месеца. Поемам личен ангажимент да осигуря цялата от частни дарители“, коментира и председателят Николов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *