Голмайсторът на „Етър-2” отглежда 124 пчелни кошера и не се бои от земеделска работа

Димитър Байдаков е пример за младите хора, които се колебаят дали да се захванат със земеделие

 

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ОСВЕН ФУТБОЛЕН ЕКИП, И ПЧЕЛАРСКИ ГАЩЕРИЗОН СТОИ ДОБРЕ НА МЛАДАТА ФУТБОЛНА НАДЕЖДА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ДИМИТЪР БАЙДАКОВ. 27-годишният талантлив спортист поделя времето си между игрището и своето стопанство. Осъзнал, че в живота винаги трябва да има алтернативен източник на доходи, тъй като футболът е до време, и че сега е моментът да рискува, за да има успех. Димитър решил да се върне към традиционните български отрасли, посвещавайки се на пчеларството, което никога няма да загуби нишата си у нас и в чужбина.

Байдаков се занимава с футбол от дете. Преминал е през ФК „Бали“, играл е при Ивелин Младенов, три години бил част от юношеския отбор на „Левски“, а после за кратко се подвизавал и в националния отбор. В кариерата му присъстват още ФК „Славия“, „Локомотив Горна Оряховица“ и „Етър“. Към момента е капитан в „Етър-2“, а на него разчитат и за първия отбор.

Запалил се по пчеларството през 2016 година.

„Сегашният ми треньор Марин Стефанов ме вдъхнови да се захвана с този отрасъл. Той е много вещ в пчеларството. Взех няколко пъти мед от него и реших да пробвам и аз да стана пчелар. Каза, че ще ми помогне да се науча, а в крайна сметка, когато човек има желание и някой му подаде ръка, нещата се получават“, споделя 27-годишният футболист.

СПОРТИСТЪТ ИНВЕСТИРАЛ 2500 ЛВ. В ПОКУПКА НА ЗЕМЯ В РАЙОНА НА ДЕБЕЛЕЦ И ОЩЕ 3000 ЛВ. В КОШЕРИ. Регистриран е като земеделски производител и кандидатствал по програма за отводки. Гордо разказва как започнал с 36 кошера, а сега вече са увеличени на 124. Успял да постигне това с цената на много труд и с безрезервната подкрепа на треньора си.

„Двамата в продължение на два месеца лятото всеки ден сме ставали в 4,30 часа и сме се трудили в стопанството до залез-слънце. Много усилия положихме, за да увеличим кошерите. Купувахме и други, защото не можеше само от нашите налични да ги разцепим“, обясни той.

Работата в стопанството не спира и зимата. Сега основната задача е да бъдат изхранени пчелните семейства. За целта се купува и поставя специална храна, защото жилещите насекоми няма как да си набавят сами необходимото.

„Ако не им оставим храна, пчелните семейства заслабват и загиват. 124 кошера обаче не са малко и не можем да ги минем за един ден. Снабдяването отнема около седмица. Една килограм от храната им стига за около 25 дни до месец. Така ще продължаваме до месец май “, уточни Димитър.

ФУТБОЛИСТЪТ ОТЧЕТЕ, ЧЕ ОТ ЕДИН КОШЕР ВАДИ ОПТИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО МЕД – 25 КГ. Най-добрите му добиви били преди 2 години, когато произвел 500 кг. Твърди, че 2019 и 2020 г. били неблагоприятни за отглеждането на пчелите, но въпреки това успял да реализира продукцията си. Продава я на дребно, като се радва на редовни клиенти. Те пък от своя страна не спират да препоръчват меда му на техни познати и така печели още потребители.

„Наблюдавам негативна тенденция за ниска изкупна цена. В Масларево например, го продават за 4 лв./кг. Това е нищожно, защото не може да възвърне вложените от производителите средства, камо ли да компенсира труда им. Моя мед го продавам за 9 лв.“, сподели търновецът.

Той допълни, че очаква пари от Европа, за да продължи да развива стопанството си. Одобрен е по подмярка 6.3. за помощ на малки стопанства. Трябва да получи превод от 30 000 лв., които да инвестира в още кошери и нови машини през следващите 3 години. Така амбицията му е в обекта му да има общо 160 кошера.

Димитър шеговито коментира, че въпреки ежедневните си срещи с пчелите продължава да е все така апетитен за тях и не спират да го жилят.

„Жилят ме много, но аз не съм алергичен и свикнах. Ходя облечен със защитно облекло, но въпреки това ме жилят. Според мен е полезно. Присъствах на един семинар и казаха, че в Ухан няма нито един пчелар, заболял от коронавирус или други тежки болести“, изтъква спортистът.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.