Районът около игрище „Трифон Иванов“ тъне в море от боклуци, ентусиасти организират почистване

Акцията се подкрепя от Община Велико Търново, която подсигурява извозване на отпадъците

 

ГОДИНА СЛЕД КАТО РАЙОНЪТ ОКОЛО ФУТБОЛНОТО ИГРИЩЕ „ТРИФОН ИВАНОВ“ КЪМ СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА БЕ ЩАТЕЛНО ИЗЧИСТЕН, мястото е превърнато в сметище. С казуса се заемат ентусиастите от екогрупите „Доброволно чистене – Велико Търново“ и TarnovoRuns, които призовават за последователи в инициативата за уборка на участъка. Организаторите канят всички заинтересовани да заповядат в събота в 13:00 часа, за да съберат нерегламентирано изхвърлените боклуци.

Футболното игрище е сред най-новите спортни придобивки в града и притегателно място за хиляди младежи. За изграждането му бяха вложени 700 000 лв. от държавата и сред бъдещите планове за развитие на терена е да бъдат изградени съблекални и скамейки от горната му част. Точно там обаче в момента е затрупано с големи количества смет. Боклукът е разнороден и включва кенчета от бира, пластмасови изделия, счупени детски играчки, автомобилни гуми и части, обелки от семки, фасове, чашки от кафе и т.н.

„Това е най-големият квартал на град Велико Търново – жк „Бузлуджа“, с над 25 000 жители. Една част от тях искат чиста среда, но от другата страна имаме съграждани, на които не им прави впечатление, че си хвърлят боклуците където им падне. Заучено поведение? Липса на осъзнатост, че тяхното поведение ражда проблема, а не някой друг. От небрежно хвърления фас или кенче до метнатата торба с боклук през терасата. Нека изградим нови навици“, апелират организаторите.

За уборката доброволците срещат подкрепа от Община Велико Търново, която поема ангажимента да извози събраните чували с боклуци. ОСИГУРЕНИ СА 50 ЧИФТА РАБОТНИ РЪКАВИЦИ, ПОСОБИЯ ЗА ПОЧИСТВАНЕ И Т.Н.

По думите на д-р Калин Василев, основател на TarnovoRuns, има хора в града, които подигравателно възприемат акциите за уборка и смятат, че местната администрация е длъжна да поддържа чистотата, въпреки че самите те замърсяват околната среда.

„Нашата мисия е да образоваме следващото поколение да пази чисто и да проявява нетърпимост от хората, които изхвърлят нерегламентирано отпадъците си. Цялата част от квартала, дори и целият квартал има нужда от редовни уборки около блоковете. Много хора казаха, че искат да се включат, и се надявам, че бройката ще бъде доста по-голяма. Разбира се, тези хора, които се включат един път, идват и втори. Откриваме и нови места, за които да се погрижим. Така че колкото повече, толкова по-добре“, коментира той.

За последните 4 години ентусиастите са почистили десетки замърсени места във Велико Търново и околностите. Изчисляват резултата си с над 3500 изхвърлени чувала със смет.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Районът около игрище „Трифон Иванов“ тъне в море от боклуци, ентусиасти организират почистване

  • 04.02.2021 в 12:58
    Permalink

    Предложение, ако се поставят повече и интересни за децата и хората кошчета за боклук, като например във форма на животни, къщички, и т.н. може би да се забелязват и желанието да се изхвърля в тях да се засили.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.