Водещи новиниОбществоТемида

Съдът принуди фонд „Земеделие” да разкрие 300 земеделци с най-големи субсидии

Адв. Сева Памукчиева: „Получих 79 страници във вид на таблица”

 

ТАБЛИЦА ОТ 79 СТРАНИЦИ, КОЯТО СЕ ЧЕТЕ МНОГО ТРУДНО, получи тези дни адв. Сева Памукчиева от фонд „Земеделие”. Таблицата би трябвало да съдържа имената на първите 300 земеделци у нас, които са получили най-големите евросубсидии от 2007 г. насам.

„Преди точно 6 месеца подадох до Държавен фонд „Земеделие” по закона за достъп до обществената информация искане кои са първите 300 лица за всяка година от 2007 г. до 2020 г., получили най-голяма сума под формата на субсидия от фондовете на Европейския съюз по две от мерките в областта на земеделието. Сега получих решението за предоставяне на пълната информация. Получих 79 страници сканирана таблица във вид, който по стара бюрократична традиция не е машинно четим. Тези дни трябва доста да се постарая, за да разгадая имената и информацията в нея. Но ще дам гласност какво пише, защото тази история е моя лична кауза”, сподели адв. Сева Памукчиева.

ТАЗИ МАЛКА НАГЛЕД ПОБЕДА НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ПОСТИГНАТА, АКО младата търновска юристка не беше заведа дело срещу фонда по закона за достъп до обществена информация. Делото бе гледано в Административния съд във В. Търново и спечелено преди няколко месеца след отказ на фонд „Земеделие“ за предоставяне на информация как се разпределят средствата от европейските фондове в България. Въпросът, на който фондът бе отказал да даде отговор, е „Кои са първите 300 лица, получили най-голям размер на сумата, представляваща подпомагане със средства на Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за всяка отделна година от 2007 година?”.

СЪДЪТ ОБЯВИ ОТКАЗА ЗА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН, ЗАЩОТО: „Правото на всеки на достъп до информация е част от „цялостната конституционна защита на различните аспекти на процеса на свободна комуникация“. Именно поради тази същност на правото на достъп до информация Конституционният съд изрично подчертава изключителната важност „на това да се даде възможност релевантната за управлението на обществените процеси информация да бъде достояние на всеки, който иска да я получи“. Исканата и отказана информация е обществена и сега трябва да бъде обявена, а имената на първите 300 с най-много субсидии също са обществена информация и не могат да бъдат тайна.

Според адв. Памукчиева една от големите несправедливости в България е в начина, по който се разпределят европейските фондове в земеделието. Държавата има много земя, и то плодородна, но тя е дадена на огромни земеделски производители. Идеята на европейските фондове е да дадат възможност на отделния малък земеделски производител да се закрепи на пазара и да може да се развива, да работи земята и да черпи блага от нея, а не европейските пари да се дават на милионери в земеделието.

Нели СУКОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *