3209 четения

Общините Павликени, Велико Търново и Елена водят по заболеваемост в областта, болниците се готвят за трета вълна на инфекцията

COVID-19 нападна общинския хоспис в Елена

 

ОГНИЩЕ НА КОРОНАВИРУС СЕ ОФОРМИ В ОБЩИНСКИЯ ХОСПИС В ЕЛЕНА. Живущите в социалното заведение попадат в най-уязвимата група за инфекцията, тъй като са над 65-годишна възраст и страдат от рискови придружаващи заболявания. Здравните власти са установили пет случая на заразата в институцията и са разпоредили незабавното прилагане на противоепидемични мерки.

Положителна проба за COVID-19 са дали един човек от персонала и четири жени, които ползват услугите на хосписа. Инфектираните са настанени за лечение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица и засега състоянието им е задоволително.

Предстои да бъдат изследвани останалите потребители на звеното за болни и възрастни хора в Елена. В него към петък пребивават 17 души. Приемът на нови обитатели е преустановен поне до 22 февруари.

В хосписа е предприета щателна дезинфекция и почистване на всички стаи и помещения. Направена е организация за спазване на изолация на карантинираните и е определен персонал, който да се грижи за поставените под ограничителната мярка и неконтактните на заболелите лица.

МЕЖДУВРЕМЕННО ИНФЕКТИРАНИТЕ В ОБЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ. 14-дневната заболеваемост скочи на 80 на 100 000 души. Засега все още обнадеждаващ е фактът, че броят на хоспитализираните не се повишава. В болнични заведения са настанени само 46 лица, като пациентите в COVID зоните на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са едва 10.

Въпреки това ръководителите на клиники в региона бяха посъветвани от здравния министър проф. Костадин Ангелов да приведат стационара в пълна бойна готовност, тъй като до три седмици се очаква да нахлуе трета вълна на коронавируса.

В домашни условия се лекуват 200 души, а оздравелите са 4313 души. Починалите са 335.

НАЙ-ВИСОКА В ОБЛАСТТА Е ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ. В нея диагностицираните инфектирани са 59. Следва община Велико Търново с 56 заразени и Елена – с 34.

До неделя здравните специалисти са успели да поставят общо 1665 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Имунизирани са общо 342 педагогически специалисти, а втора игла са получили 548 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Общините Павликени, Велико Търново и Елена водят по заболеваемост в областта, болниците се готвят за трета вълна на инфекцията

  • 06.02.2021 в 18:42
    Permalink

    На Рашев хосписа нямали кой да го нападне?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *