187 четения

Векове наред кръвосмешения довели до деформация на лицата на европейските монарси

Челюстта на Хабсбургите – изявената деформация на лицето, която засегнала едноименното европейско кралско семейство, е резултат от 200 години кръвосмешение, установи проучване, цитирано от Daily Mail.

 

Генетици и хирурзи анализирали деформациите, които се виждат в различни портрети на династията и сравнили това с количеството инбридинг (близкородствено размножаване) в родословното им дърво. Досега обаче не беше ясно дали характерната челюстна линия на семейството е резултат от инбридинг или не.

 

 

""

 

 

Домът на Хабсбург ражда различни австрийски и испански крале и кралици и те заемат трона на Свещената Римска империя от 1438–1740 г. Поколенията на браковете, които осигуряват влиянието на семейството обаче, в крайна сметка се оказали фатални – Карлос II от Испания бил неспособен да роди наследник.

 

След това прекъсване на висшия клон на семейството, което е заменено в Испания от Бурбонския дом, властването продължава до 1780 година. Мъжката линия на този клон изчезва през 1740 г. след смъртта на Карлос VI, а напълно – с дъщеря му Мария Тереза ​​фон Остерейх през 1780 г.

 

 

""

 

 

Въпреки това, съществуват съвременни потомци на разширеното семейство на Хабсбургите.

 

Например, Ото фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия, починал през 2011 г., е наследен от седемте си деца, 22 внуци и 2 правнуци. Сред техния брой са австрийските и шведските политици Карл фон Хабсбург и Валбурга Хабсбург Дъглас и скулпторката Габриела фон Хабсбург.

 

 

""

 

 

„Династията на Хабсбургите беше една от най-влиятелните в Европа, но стана известна с кръвосмешение, на което се дължи евентуалният ѝ спад“, казва водещият изследовател и генетик Роман Вилас от университета в Сантяго де Компостела. „За пръв път показваме, че има ясна връзка между инбридинга и външния вид на челюстта при Хабсбург.“

 

Точната причина, която стои в основата на връзката между двете неща, остава неясна. Екипът обяснява обаче че чифтосването между роднини увеличава вероятността децата да наследят две еднакви форми от един ген – служат за понижаване на общата им генетична годност, като ги правят податливи на лоши рецесивни черти.

 

 

""

 

 

Изследователите отбелязват, че малкият брой изследвани индивиди означава, че има възможност, макар и да е малко вероятно, разпространението на челюстта на Хабсбургите в кралското семейство да е възникнало по чиста случайност.

 

Източник: господари.ком

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *