Здраве

Никой не плати 2,5 млн. лв. за 4-етажната сграда, в която работи частната кардиология

Пропадна търгът за продажбата на апетитния имот на търновската болница

 

БЕЗ УСПЕХ ЗАВЪРШИ ПРОВЕДЕНИЯТ ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ ЕЛЕКТРОНЕН ТЪРГ ЗА ПРОДАЖБАТА НА СГРАДАТА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, в която се помещава Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Това става ясно от справка в официалната страница на Агенцията за публичните предприятия и контрол, в която са публикувани подробности около процедурата. В раздела класирани кандидати за сделката няма вписани лица, а за апетитния имот ръководството на стационара е обявило началната тръжна цена от 2 474 921 лв. без ДДС. Стъпката за наддаване е била в размер на 123 746 лв. без ДДС.

Сградата получи зелена светлина за продан от акционерите на търновската болница преди 2 години. Те дадоха съгласието си за реализиране на сделката с мотива средствата от нея да се вложат в довършване за новия корпус на лечебницата. Зданието има разгъната застроена площ 2277 кв. м. Включва четири етажа и е с предназначение здравно заведение. Разполага с лекарски кабинети, болнични стаи, чакалня, регистратура, складове и т.н. Мястото впечатлява с модерни и уютни битови условия. Преди няколко години то се сдоби с високоефективна известителна противопожарна система, изградена в рамките на проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“ за 120 000 лв.

Продажбата на помещенията дава шанс на Специализираната болница за активно лечение по кардиология да закупи мястото и по този начин да се сложи край на сагата между нея и търновския стационар, която през годините ескалира няколкократно и дори въвлече в драмата съдебните магистрати. Стигна се дори до импровизиран митинг от пациенти от различни краища на страната, които дойдоха пред клиниката, за да я защитят от затваряне през 2014 година.

ЧАСТНОТО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ФУНКЦИОНИРА ВЕЧЕ 12 ГОДИНИ В ИМОТА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ и е пионер във въвеждането на практиката за проследяване на преминалите болни. В специализираната клиника са спасили живота на над 3000 пациенти, получили миокарден инфаркт. Периодично в нея се провеждат и безплатни прегледи, които дават възможност за качествена диагностика на много хора, включително и здравно неосигурени.

Освен продажбата на сградата на частната кардиология ръководството на МОБАЛ е оторизирано от акционерите да потърси купувач и на бившата си база за долекуване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания във Вонеща вода и два гаража в района на База II. За тях все още няма стартирала процедура за търгове. Всички суми от осъществени сделки също могат да се използват само и единствено за финализиране на новия болничен корпус.

ПРЕДСТОИ ДА СЕ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ОБЗАВЕЖДАНЕ И ОБОРУДВАНЕ НА НОВОПОСТРОЕНОТО КРИЛО, което има топла връзка с База I. В него до края на пролетта ще бъдат преместени всички отделения от Стара болница без физиотерапията и ТЕЛК. Идеята за сливането на медицинските структури в единен комплекс датира от 30 години, но едва сега намира шанс за реализация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *