14012 четения

С полиция и актове по 2000 лв. спряха най-големия селски пазар

Искат референдум за присъединяване на Джулюница към община Г. Оряховица, за да спасят тържището на открито

 

САГАТА С ТРАДИЦИОННИЯ НЕДЕЛЕН ПАЗАР В ДЖУЛЮНИЦА ПРОДЪЛЖАВА. Половин година след като тържището бе узаконено, сега отново има заповед за преустановяването му. За новата ограничителна разпоредба на кметицата на община Лясковец д-р Ивелина Гецова местните били уведомени от патрулиращи полицаи, които рано сутринта в неделя дошли на мегдана, за да пресекат в зародиш опитите на търговците да подредят стоката си по щандовете, като мотивът е неспазването на противоепидемичните мерки. Напрежението в селото се покачва, тъй като в предходни издания на атрактивния пазар здравни служители написали няколко акта за по 2000 лв. на продавачи, които предлагали забранени за търговия на тържището храни.

„Пазарът не е отворен. Хората нямат право да продават. Ще направим необходимото следващата седмица да успеем да издействаме той да поднови работа“, коментира кметът на Джулюница Мариан Точев. Управникът съобщи, че преди две седмици здравните власти са дошли на проверка и санкционирали хора, които продавали месо, сланина, месни продукти и производни, тъй като продажбата на тези стоки противоречи на Закона за храните.

Живущите в селото са вбесени, че отново нямат право да продават на пазара и недоумяват защо се стига до тази рестрикция, при положение че на много други места функционират идентични обекти за търговия на открито и още повече сега, когато държавата разхлабва противоепидемичните мерки. Те изтъкват, че тържището привлича хора от цялата страна, а хвалбите за качеството на стоките в него не секват.

ДЖУЛЮНЧАНИ СЕ ЗАКАНВАТ ДА ОРГАНИЗИРАТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАБРАНАТА НА КМЕТИЦАТА И ДОРИ ПЛАНИРАТ ДАЛЕЧ ПО-МАЩАБНА ИНИЦИАТИВА, за да си издействат правото да търгуват. Вдъхновени от идеята на общинския съветник Тодор Тодоров, те твърдят, че решението на проблема може да стане чрез провеждане на местен референдум за преминаване на населеното място от община Лясковец към община Горна Оряховица.

Повторното затваряне на пазара активизира негативните реакции на членуващите във Фейсбук групата „Да спасим пазара в Джулюница“. 1900 души в социалната мрежа се опълчват на ограничението и твърдят, че преустановяването на тържището заличава цяла страница от историята на населеното място.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *