Горещи новиниОбщество

В Пчелище отбелязаха празника на меда и пчеларите

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ПЧЕЛИЩЕ ОТПРАЗНУВА 10 ФЕВРУАРИ – ДЕНЯ НА СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ – ПОКРОВИТЕЛ НА МЕДА И ПЧЕЛАРИТЕ. Рано сутринта в църквата „Успение Богородично“ на малкото населено място бе отслужена литургия за здраве, берекет и благоденствие. Местни производители донесоха мед за освещаване, както повелява традицията. Смята се, че когато сладкият продукт бъде наричан от свещеник, придобива магични лечебни свойства.

След обредния ритуал бяха раздадени питки на живущите в селото.

„Заради противоепидемичните мерки много хора не се престрашиха да дойдат за празника. Въпреки това символично проведохме обичайните дейности за деня на св. Харалампий, защото се надяваме, че скоро ще успеем да се върнем към нормален начин на живот“, коментира кметицата на Пчелище Гица Лазарова.

Малкото населено място впечатлява с богата история, датираща още от XIV век. По неговите земи бил разположен султански пчелин и още оттогава се разнасяла славата, че тук се произвежда най-вкусният мед. И до днес този отрасъл остава разпространен в селото и дори привлича чужденци. Сред новозаселилите се е британското семейство на Полин и Терън О’Съливън, които откриха в центъра на Пчелище бар „Кошера“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *