970 четения

Родители от община В. Търново не дават децата им да бъдат тествани за коронавирус

Проучването за нагласите за диагностика на учениците доведе до недоволство и суматоха

 

РОДИТЕЛИ НА УЧЕНИЦИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО МАСОВО ОТКАЗВАТ ДЕЦАТА ИМ ДА БЪДАТ ИЗСЛЕДВАНИ ЗА КОРОНАВИРУС. Майките и татковците бяха анкетирани в експресно проучване в понеделник следобед относно нагласите им за диагностика на малчуганите по идея на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Целта на обмисляното изследване е да се открие скритата заболеваемост в училищна среда, след като и големите ученици се върнаха в клас в началото на месеца. Допитването не само че не се понрави на семействата, но дори предизвика брожение. Анкетата разбуни духовете в старата столица, даде повод за прогнози за поредно затваряне на учебните заведения и превърна учителите в телефонисти до късно вечерта. Педагозите бяха принудени да обясняват на родителите, че инициативата е с превантивна цел и никой не може да ги принуди да дадат разрешение за изследване на децата им. Имаше и изключения – някои майки и татковци пък заявиха, че одобряват акцията и тя може да даде реална представа за това дали училищната среда е безопасна.

Повечето класни ръководители избраха да зададат въпроса „Съгласни ли сте детето ви да бъде тествано с антигенен тест за коронавирус?“ в затворените групи на паралелките във Фейсбук. Освен че преобладаващата част от отговорите бяха „не“, заваляха десетки уточняващи въпроси и коментари, като „Кой ще прави изследването?“, „Защо е необходимо, при положение че ситуацията е динамична и днес човек може да е здрав, но утре да се зарази?“ и т.н.

Допитването даде повод за размисъл на настойниците, които съзряха в обмисляното тестване на децата опит на властта да си намери повод за трети локдаун.

Диагностиката с антигенен тест става чрез вземане на секрет от носоглътката, подобно на метода PCR. Резултатът излиза за по-малко от 30 минути. Самата процедура обаче е неприятна и свързана с лек дискомфорт.

Само преди няколко дни приключи масовото тестване на педагози в областта. Бяха засечени единични случаи на заразата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Родители от община В. Търново не дават децата им да бъдат тествани за коронавирус

 • 10.02.2021 в 12:30
  Permalink

  Кога един здравословен проблем се превръща и в образователен ?
  Всеки ли здравословен проблем се превръща и в образователен ?
  Кога един здравословен и образователен проблем се превръща и в повод за политически действия ? Защо ?
  Как и защо личното ми здраве, плод на моята даденост и на моите лични избори/отговорност засяга вземането на политически решения ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *