COVID-19 по света

Коронавирусът може да циркулирал във Франция през ноември 2019 г., показва ново изследване

Коронавирусът, отговорен за заболяването Ковид-19 и за настоящата пандемия, може да е циркулирал във Франция още от ноември 2019 г., преди официалното му засичане в Китай през декември 2019 г., предаде Франс прес.
Резултати от изследване навеждат на мисълта, че циркулацията на вируса SARS-CoV-2 в Европа е била по-ранна, отколкото се предполагаше, пишат авторите на изследването, публикувано в списанието “Европейски бюлетин по епидемиология”.
През последните месеци изследователи от различни страни казаха, че е имало случаи на зараза, които са минали незабелязани още преди декември 2019 г., без обаче да представят окончателни доказателства. Този род изследвания се основава основно на анализи на отпадни води или на тестове, направени на по-късен етап на кръвни проби, взети на по-ранен етап.
Именно последният метод е бил използван и от френските учени. Те са проучили 9144 кръвни проби, идващи от голяма мрежа от научни данни, чието начало е поставено във Франция през 2012 г. за целите на различни епидемиологични проучвания. За целите на Ковид-проучването учените направили серологични тестове и открили антитела към коронавируса, което е признак за изкарана инфекция. От изследваните проби 353 били с положителен резултат. За да се избегнат всякакви грешки, били направени повторни анализи, за да се открие наличието на неутрализиращи вируса антитела. В крайна сметка 44 проби се оказали положителни и при двата теста, от които 7 датиращи от ноември 2019 г., а 3 от декември 2019 г. Освен тези анализи, 11 от хората, чиито проби са били анализирани, са били разпитвани, за да се провери дали при тях е имало признаци на зараза с коронавируса по времето, когато им е била взета кръв. Петима са казали, че са имали признаци на вирусно респираторно заболяване. Осем са казали, че са били в тесен контакт с хора с такива симптоми или пък са споменали за рискови ситуации, при които евентуално е можело да се заразят.
Въпросът за произхода на коронавируса е деликатен в геополитически план. Китай поставя акцента върху изследвания, навеждащи на мисълта, че Ковид-19 се е появил в края на 2019 г. в други страни. Но мисията, пратена в Китай от СЗО, за да се опита да установи произхода на коронавируса, каза вчера, че нейните изследвания не дават достатъчно доказателства за категоричен извод в една или друга насока.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *