Мутиращите варианти на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия

Това заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация

Разпространението на мутиращите варианти на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия, заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация /СЗО/ Ханс Клюге в интервю пред испанския вестник „Паис“.

„Новите варианти жестоко ни напомнят, че вирусът все още ни поразява. Но това не е нов вирус, това е нормалната еволюция на всеки патоген, който се опитва да се адаптира към своя приемник, човека. Това не е началото на нова пандемия, но разбира се, трябва да бъдем много бдитетелни!“, подчерта Клюге

Според него бдителността е важна, тъй като новите щамове могат да предизвикат повторни заразявания и по-бързото разпространение на инфекцията. А това ще усложни работата на здравните системи в някои страни и възможността им да се справят с пандемията.

Освен това новите варианти могат да повлияят на ефикасността на ваксините.
„Трябва да бъдем внимателни, тъй като ако станем свидетели на по-бързото разпространение на коронавируса и нарасне придвижването на ваксинираните хора, може да се стигне до увеличаване на смъртността„, заяви представителят на СЗО.

В заключение той каза, че 2021 година ще стане поредната с Covid-19, но заболяването ще бъде по-управляемо и по-предсказуемо.

От началото на пандемията от коронавируса в света се заразиха около 106,9 милиона души, а над 2,3 милиона починаха.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.